Общество

Аврамова: 10,5 млн. лв. месечно са постъпленията от тол системата10,5 млн.лв. средно на месец са постъпленията от тол системата в условията на пандемията от COVID-19. Това стана ясно от отговор на регионалния министър Петя Аврамова по време на парламентарния контрол.

При въвеждането на тол системата през март очакваните приходи били около 30 млн. лв на месец, но поради ограниченията в пътуванията те били значително по-малко. През трите месеца след края на извънредното положение – юни, юли и август, средномесечният приход стига до 11,9 млн. лв., което също е далеч от очакваното..От тол такси от въвеждането на системата до 8 декември са събрани 103,3 млн. лв., посочи регионалният министър. Маршрутните карти са най-предпочитаното средство за таксуване от малките превозвачи и транзитно преминаващите превозни средства – до 3 ноември са продадени маршрутни карти за над 39 млн.лв. Подадени са и 217,8 хил. тол декларации, от които 75,5 хил. броя бордови устройства на стойност 49,92 млн.лв.

Общо постъпленията от електронните винетки и тол таксите от 1 януари 2019 г. до 8 декември 2020 г. са в размер на около 753,6 млн. лв. В този период са закупени над 13,3 млн. винетки на обща стойност 650,2 млн. лв. 

АПИ предвижда цялостен анализ дали определените цени и обхвата на тол системата, отговарят на планирания приход на държавата. Той ще може да бъде извършен при наличието на референтен месец, близък по натоварване със съответния месец на миналата година, посочи още Аврамова.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.