Общество

Ако водата от чешмата е топла, а радиаторът е студен – проблемът е в инсталацията на блока„Лесно да проверите дали има проблем с отоплитената инсталация в блока – ако температурата на топлата вода е от чешмата е висока, а радиаторите ви не се загряват достатъчно, това показва проблем със сградната инсталация. Щом водата от чешмите е топла, значи до абонатната станция достига топлина с необходимата температура. Това означава, че проблемът е във вътрешната система и не е от компетентностите на топлофикация“. Това заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.Експертът подчерта, че ролята на топлофикация е до абонатна станция,  т.е. до самата сграда. Поддръжката на сградната инсталация е ангажимент на етажната собственост. „В блокове на 20-30 години сградните инсталации никога не са подменяни. Помислете си как изглеждат мебели на 30 години. По същия начин изглеждат и тръбите на 30 години. Нуждаят се от поддръжка, а специализирана фирма в областта може да ви даде препоръка какво точно да направите“ каза Георгиев.

Той не изключва и възникването на аварии в топлофикацииите, както и по трасетата, но често причината за почти студени отоплителни тела, е проблеми на сградната инсталация. Тя може да е неизправна или да не е обезвъдушена. Поради това подготовката преди отоплителния сезон е изключително важна и трябва да включва преглед от топлопреносната мрежа до всеки радиатор, монтиран в дома.

„Топлофикациите провеждат годишни ремонтни програми и задължителна ревизия на съоръженията и топлопреносната мрежа преди началото на отоплителния сезон. Същото трябва да правят и всички, които използват услугите на топлофикация!“, посочи Георгиев. И подчерта, че усилията на топлофикациите да поддържат в изправност съоръженията си и топлопреносната мрежа, не са единствената предпоставка за осигуряване на качествена топлина през зимата.

„Необходимо е съвместно топлофикация, и абонатите да се погрижат за топлата зима като първите ревизират топлопреносната мрежа, а вторите – сградната инсталация в домовете си“, заяви Георгиев.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.