Новини

Алепу и Карадере ще бъдат обявени за защитени зони

Асен Личев

© Лили Тоушек

Асен Личев

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е наредил в кратък срок да бъдат издадени документи за обявяването на Алепу и Карадере за защитени зони, съобщи той пред Нова телевизия.

Двете местности са част от европейската мрежа “Натура” като на плажа “Алепу” миналата година израсна хотел, представян като “подпорна стена”, а за Карадере община Бяла наскоро пусна за обсъждане “концептуален проект” за застрояване.

Личев оцени недовършения и обявен след граждански протести за незаконен строеж на “подпорна стена” на Алепу за “престъпно-смешен”. “Това по никакъв начин не може да мине като подпорна стена, гарантирам, изхождайки от професионалния си опит. Съвсем друг тип съоръжения могат да решат проблема и според мен трябва да се премахне”, каза той.

Министърът съобщи, че е установил липсата на важни стратегически документи, по които би трябвало да работи министерството. Сред тях са методика за оценка на корупционния риск в отделните звена. “Тоест държавата не е могла да води реална борба с корупцията по средните и високите етажи, защото няма критерии”, каза той.

Министерският съвет не е приел досега и Национален план за управление на отпадъците 2021-2027 г., който би следвало да определи всички дейности и финансирането им . Не е приета и национална приоритетна рамка за действие в защитени територии.

Ареста на предшественика си Нено Димов Личев оцени като “стадий на разграждане на държавата чрез разграждане на министерство – арест на министър и зам.- министър, смяна на политически кабинет, уплаха на следващия и изпразване на бюджета”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.