Новини

Алпинисти от експедицията на Скатов се издирват под К2

Алпинисти от експедицията на Скатов се издирват под К2

© Facebook @14dawa

Трима алпинисти са в неизвестност в подножието на К2 (8611 м), съобщи Alpine Adventure Guides в “Туитър”. От Джон Снори, Хуан Пабло Мор и Али Садпара няма връзка над 30 часа, като засега мисията по издирването им е без успех.

По информация на Чан Дава Шерпа хеликоптер на пакистанската армия е извършил полет до почти 7000 м, но ниските температури и силните пориви на вятъра възпрепятстват проучването на терена.

Спасителната акция продължава, но условията в планината се влошават.

Тримата алпинисти са част от мащабната експедиция – Seven Summit Treks, целяща зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. Към нея беше и Атанас Скатов, който загина след падане при слизане от Лагер 3.

В петък тялото на българина беше намерено часове след неуспешния му опит да направи зимно изкачване върха. Той и няколко още няколко души се бяха насочили към атака заради очаквани атмосферни условия, които да позволят изкачването.

Местоположението на тримата алпинисти не може да бъде проследено, тъй като джипиесите им не работят. На 5 февруари в 1 ч. след полунощ местно време те са започнали атака към върха от Лагер 3.

Чан Дава Шерпа посочва, че в петък Саджид Садпара – синът на Али Садпара, е съобщил, че около 10 ч. заедно са се изкачили до 8200 м до “Гърлото на бутилката” (Bottle Neck). Според информацията алпинистите се чувствали добре и са били в добра форма за атака на върха.

Заради проблем с кислородния апарат Саджид Садпара се е върнал до Лагер 3, където повече от 20 часа е чакал с надежда, че Джон Снори, Хуан Пабло Мор и Али Садпара ще изкачат върха и ще слязат до Лагер 3. Саджид Садпара вече е в Лагер 1 и получава помощ, за да стигне до базовия лагер.

От пакистанската армия са изпратили два хеликоптера и двама пакистански алпинисти. Пилотът е бил инструктиран да качи летателната машина възможно най-високо.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.