Свят

Американската търговска камара готова да съдейства за домакинството ни на "Три морета" 

В писмо до вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е национален координатор по Инициативата “Три морета”, Американската търговска камара в България заявява готовност да окаже пълно съдействие на българското председателство на инициативата.

“Бихме искали да заявим желанието и готовността на Американската търговска камара в България да сътрудничи с Вас и Вашите колеги за успешното участие на страната ни в инициативата, както и да вложим усилия за успешното домакинство на България на Срещата на върха през 2021 г.”, пишат президентът на Американската търговска камара в България Оливие Маркет и главният изпълнителен директор Петър Иванов.

В писмото си те изтъкват, че сред приоритетите на камарата винаги са били развитието на трансатлантическите отношения, както и развитието на устойчив бизнес климат и инвестиционна среда в България.

“Работим за успешното позициониране на България пред национални и международни инвеститори. Уверяваме Ви, че само заедно – институции и бизнес – ще проведем успешното домакинство на България и Инициативата „Три морета“, както и да сме сред най-активните участници в нея”, посочват авторите на писмото, цитирано от пресслужбата на МВнР.

През 2021 г. България ще бъде домакин на поредната Среща на високо равнище на Инициативата “Три морета”, в която участват 12 държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа.

Основна цел на тази иновативна платформа за регионално сътрудничество е да насърчи сближаването в търговско-икономическата област между държавите-участнички по оста Север-Юг, с основен фокус върху по-голяма свързаност и инфраструктурната модернизация в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите и информационните технологии. Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия, а целите й са в съответствие с Кохезионната политика на ЕС.

Сайтът на “Три морета” вече е с версия на български език във връзка с домакинството на регионалната инициатива, което президентът Румен Радев прие през октомври в Талин от естонската си колега Керсти Калюлайд.

Информация за платформата за регионално сътрудничество може да бъде намерена на https://3seas.eu/bg.

Инициативата, създадена през 2015 г., обединява 12 страни от Централна и Източна Европа.

От тази година “Три морета” има собствен сайт, а през ноември логото й беше регистрирано в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост.

В знак на приемственост и утвърждаване на инициативата българското домакинство ще продължи да ползва визуалната идентичност и сайта, разработени от естонската страна.

Целта на “Три морета” е чрез съвместни проекти между държавите да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност за постигане на устойчивост, икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване. 

Президентът прие домакинството на инициативата „Три морета”

Естонският президент с пост за отменената визита, от кабинета на Радев отрекоха

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.