Свят

Ангелов: Мерките за нас са навременни и дават резултат

„Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още пет държави поиска справедливост в разпределението”. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

“Броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна,

но болниците продължават да се справят с тази ситуация. България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени”, каза още той.

Той добави, че вчера е взето решение и за втора доставка на Ремдесивир, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити.

“Третата вълна е по-различна със следното –

медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват.

С това осигурихме сега да нямаме недостиг на персонал в лечебните заведения – т.е. да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле”, посочи още Ангелов.

Министър Ангелов заяви, че няма решение за промяна на продължителността на 10-дневния период, в който ще действат по-строгите мерки и уточни, че в Щаба следят данните на 12-часов период.

“Мерките за нас са навременни и считаме, че дават резултат”,

категоричен е той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че

към днешна дата няма имунизиран срещу коронавирус, който да е в болница.

„Случаят в Добрич доказва, че основната цел на ваксината не е въобще да не се срещаме с вируса, а да не се стига до тежко протичане и усложнения. Току-що получих SMS от Добрич, че четирима от приетите шест са изписани.

Причината за ситуацията там е нежеланието на персонала да се имунизира, когато му беше предложено. Той внесе инфекцията и доведе до тази ситуация”, допълни той.

По отношение на смъртността,

достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда 4-то място в ЕС и първо място на Балканите, като пред нас са Чехия с 27, Унгария с 26 и Словакия с 21 души на 100 000.

„14-дневната заболеваемост е 661 на 100 000 души, което ни отрежда 6-то място в ЕС и европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. За тези 14 дни пред нас са Малта, Естония, Чехия, Унгария и Полша, като разликите са значителни. В Естония заболеваемостта е 1508 на 100 000 души. Това значи, че ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме възможност и хоризонт да удвоим два пъти и половина броят на случаите, приетите в болница и починалите. Макар и много рано, има тенденция на постепенно задържане на цифрите. В Чехия заболеваемостта е 1265, в Унгария 1155, в Полша 770, в Малта – 692”, каза още Кунчев.

Той коментира и ситуацията в пределите на България,

като посочи, че най-висока е заболеваемостта в Бургас: 897 на 100 000 души, Силистра: 866, София: 866, Враца: 801, Плевен: 758.

„С най-ниска заболеваемост са Търговище: 159м Разград: 234, Кърджали: 236, Видин: 247 и Пазарджик: 385 на 100 000 души. Прави впечатление, че броят на тестовете, който продължава да се повишава, на 100 000 от населението, вече надмина границата на 1500 и приближаваме към 1600 на 100 000 население, което ни доближава до малко под средното за ЕС”, допълни той.

За последната седмица нарастването в заразените на 100 000 души е с 23%, надминахме върха си от 23 ноември 2020 г.

Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски  по време на брифинга. „Сега сме над него. Тогава върхът беше 667 заболели на 100 000. Сега сме 679 на 100 000. Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а нарастването за 14 дни е 73%.

По отношение на смъртността, за миналата седмица съобщих, че има стръмно нарастване. В момента има колебания, като нарастването е само 5%. За 14 дни все пак се запазва висок процент – 53.

По отношение на заетостта в болниците, има нарастване на случаите със 17% за последната седмица. От 7 800 миналия четвъртък, сега са 9 125. В интензивните нарастването е с 22 %”, допълни той.

Той посочи още, че болни от COVID-19 развиват непознат досега вид диабет.

“В резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира  неоткрит досега диабет при заразените с коронавирус. За щастие, за повечето болни това е преходно състояние, както и високото кръвно. Това е страничен ефект от лечението, съчетано с действието на вируса. След около три месеца от преболедуването този диабет изчезва при болните”, поясни той.

Промени в противоепидемичните мерки

Изграждат болничен корпус от фургони за пациенти с COVID-19

COVID-19: Над 4000 нови случаи, отново над 100 жертви

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.