Новини

Ангел Кунчев: Ваксината срещу COVID-19 не е генетична манипулация

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отрече ваксината на “Пфайзер” (Phizer/BionTech), която се очертава да бъде първата прилагана срещу COVID-19 в света, да представлява генетична манипулация.

Ваксината е базирана на т.нар. информационна Рибонуклеинова киселина (РНК) – неизползвана досега технология, при която се използва част от генетичния код на вируса, за да се обучи човешкото тяло как да си изгради имунитет и да се бори срещу COVID-19 чрез създаване на антитела и активиране на Т-клетки. До момента подобен тип ваксина не е одобрявана за използване при хора освен за клинични изпитания. Съобщението за използваната технология предизвика вълна от разнопосочни коментари в социалните мрежи по цял свят, включително опасения, че чрез нея ще се правят опити за промяна на човешката дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), която е носител на генетичната информация.

Не става дума за евгеника, заяви в интервю за Би Ти Ви тази сутрин Ангел Кунчев. Той обясни механизма на действие на ваксината така: “Тази ваксина не влиза в ядрото на клетката. Тя влиза в цитоплазмата, където са митохондриите, предава този много малък къс информация и те започват да произвеждат спайк протеина (специфичният протеин спайк е основното оръжие, с което вирусът атакува човешките дихателни клетки – бел. ред.). След това протеинът излиза в кръвното русло, нашият организъм го разпознава като антиген (като чуждо тяло) и създава имунитет.”

Отговорите на държавния здравен инспектор за ваксината, кога и как ще бъде поставяна тя на желаещите в България вижте в интервюто.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.