Лайфстайл

Анкара изостря реториката преди срещата на върха на ЕС

След като миналата седмица изрази добри намерения и готовност за разговори, Анкара изостри реториката си през последните три дни срещу Атина, Никозия и Брюксел, точно преди заседанието на Европейския съвет, където ще бъде обсъдена възможността за санкции срещу Турция, отбелязва електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

В отговор на статия на първия дипломат на Атина Никос Дендиас, обвиняващ Анкара в ревизионизъм, турското външно министерство определи Гърция в публикация в „Туитър“ като „разглезеното дете“ на Европа и я обвини в „максималистични“ претенции в Егейско море, като същевременно добави, че „никакви санкции не биха могли да накарат Турция да се откаже от суверенните си права“ в Кастелоризо.

Междувременно в понеделник турският президент Реджеп Тайип Еродган призова Европейския съюз да „даде шанс на дипломацията“. „Вярваме, че можем да разрешим проблемите на Източното Средиземноморие, като не се изключваме един друг, а като обединим всички около една и съща маса“, каза той във видео съобщение за семинар в университета „Акдениз“ в Анталия. В същото съобщение обаче той обвини Европейския съюз в „стратегическа слепота“ и заяви, че си позволява да бъде използван като „таран за омраза“ от Гърция и Кипър.

Турция, подчерта той, „няма да приеме планове и карти, които имат за цел да ни ограничат до бреговете на Анталия“. Тя „няма да се поддаде на заплахи или изнудвания и няма да позволи експанзионизъм“, увери Ердоган.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу продължи реториката, като заяви на същата конференция, че Европейският съюз или „ще допринесе за разрешаването на проблема като честен посредник… или ще вземе несправедливи решения под влиянието на двама разглезени членове, които Франция също подкрепя, след което напрежението ще продължи“.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.