Лайфстайл

Атанасова: Време е шоуто да приключи! Йорданов: Задължителна промяна в Избирателния кодекс

„Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти. Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто, на политическата сцена няма скечове. Най-висшата форма на смелост, която можем да проявим, е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас“. Това заяви в декларация от името на ГЕРБ шефът на най-голямата парламентарна група в 45-тото НС Десислава Атанасова.

„Намираме се в криза, а една криза се управлява с решения. На последните избори партия ГЕРБ спечели гласовете на над 700 000 български грацдани и нито една партия не се доближава до този резултат. ГЕРБ спечели тези избори, както и последните 5 последни парламентарни избори. и е редно да го признаете. Управлението уморява, но хората все още не виждат алатернатива, на която да се доверят. Въпреки пандемията и въпреки огромното старание на опозицията, че вотът ще бъде опорочен и манипулиран, изборите преминаха нормално. Най-голямаото доказателството за това са присъствието на всички нас и фактът, че никой не оспори изборите. Ние ще предложим структура и състав на ново правителство, чиито членове са в готовност да се справят с предизвикателствата на тази сложна ситуация“, заяви още Атанасова.

Останалите формации се самопровъзгласиха за носители на промяната, посочи тя и допълни, че сега строителите на шоуто трябва да се запознаят с краткосрочните и дългосрочните намерения на вторите. „Предстоят ни важни, бързи и тежки решения. Всички ние дължим отговори на важните за страната ни въпроси. Ще продължат ли мерките в подкрепа на бизнеса? Ще има ли нови ограничения? Ще продължи ли курсът към еврозоната? Ше защитим ли договорените 29 млрд. евро по Плана за възстановяване? Всички ние имаме отговори на тези въпроси. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт от българските граждани, гласували за ГЕРБ, при вземането на тези решения, то това значи, че нито разбира, нито осъзнава правилата на политиката в условията на демокрация. И скоро ще плати тежка политическа цена“, подчерта Атанасова. Тя припомни, че още в началото на предизборната кампания от ГЕРБ са призовавали за обединени действия в името на националните интереси и за по-бързото преодоляване на здравните, икономическите и социалните предизвикателства.

„Призивът ни не бе приет“, допълни тя и посочи, че народът избира народните представители, за да му служат. „През последната година чухме всякакви заклинания – че ГЕРБ трябва да бъде изчегъртана, унищожена и торпилирана. Приехме и приемаме обидите и нападките с търпение. Наясно сме със своята отговорност. Затова днес спокойно можем да кажем, че омразата не гради, а руши и дълбае пропасти в обществото. Отрицанието на политическия опонент наистина може да донесе временен успех. След това обаче този, който е използвал омразата за основно свое политическо оръжие, е длъжен да покаже с какво е по-добър“, продължи председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите й това е по-трудната задача и ако тя не бъде изпълнена, пътят е само един – обратно към политическото небитие.

„Ще си позволя да разсея една огромна заблуда, която циркулира в някои части на залата и днес. На 4 април хората не казаха ГЕРБ трябва да я няма. Напротив -те излъчиха силно фрагментиран парламент и ясно заявиха, че очакват от всички нас – техните представители – заедно да се борим с предизвикателствата пред страната. За съжаление вероятно някои не само не са в състояние да участват в нейното решение, а трудно я разбират. На изборите българите казаха своята дума, а ние трябва да им отговорим с политически решения. Затова още веднъж казваме, че сме готови да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите си опоненти“, декларира още Атанасова.

Тя предупреди също, че безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от всички български граждани и тази цена ще се състои в задълбочаване на икономическите проблеми и невъзможност на държавата да помогне на всеки пострадал от кризата. „Критиките работят до само един момент – моментът, в който получаваш манат за управление от суверена, за да докажеш, че можеш да изпълниш всичко обещано преди изборите. И тук става трудното – защото отговорността за милиони съдби тежи. Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен. Все още не сме разбрали какво следва след това. Вие дължите този отговор не на нас, а на всички българи и най-вече на онези, които са ви подкрепили. Единственото, което видяхме в този момент е, че в тази сложна и тежка обстановка парламентът започна работата си със закани за реваншизъм“, заяви Атанасова.

Председателят на парламентарната група на Има такъв народ Тошко Йорданов взе думата от шефа си Слави Трифонов и в декларацията от името на новата група се обърна специално към протестиращите пред НС. И обеща поправки в Изборния кодекс още днес, както и готови промени в Закона за партиите така, че субсидията да падне от 8 на 1 лев на глас.

„В момента имаме различен от всички предишни парламенти. Той закъсня с 6 месеца, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и не искаха предсрочни избори. В него има представители на протестиращите цяла година. Има депутати, които бяха на жълтите павета, които ядоха бой от полицията. Аз ги познавам поименно. Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат. Но ще работи, колкото трябва и това ще стане ясно съвсем скоро“, обяви сценаристът на Слави Трифонов.

Той заяви задължителна промяна в Избирателния кодекс, махане на ограничението за гласуване на българите в чужбина, разпускане на ЦИК, 100% машинно гласуване, видеонаблюдение на изборите и въвеждане на мажоритарно гласуване. Това са задачите пред този парламент, отсече Йорданов, който вчера взриви България със заканата си срещу журналист на Нова телевизия как трябвало да се прилагат Крумовите закони заради „лъжа, изречена в ефир“, която всъщност, както и от медията обясниха, беше лапсус.

В пет направления ще се фокусира политиката на БСП в новия парламент. Сред тях са управление на здравната криза и възстановяване на държавността. Това обяви пред депутатите лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя настоя, че ГЕРБ не е представил плана за възстановяване след кризата, докато БСП работи по конкретни мерки.

„Внасяме днес в НС този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за банкова ваканция, пакет за подкрепа на младите семейства в кризата, помощ за пенсионерите“, избори Нинова.

От БСП са категорични, че в 45-ия парламент трябва да се спре порочната практика премиерът да не идва на парламентарен контрол, както и да се внасят закони без оценка на въздействието.

Пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт е приоритет за БСП. Левицата иска и мораториум върху сключване на договори от страна на правителството на Бойко Борисов в оставка.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.