Лайфстайл

Атина вдига цената на дизела

Покачват цената на дизеловото гориво в Гърция от началото на следващата година, за да се стимулира преходът към електромобили. Държавата поема част от стойността на колите, захранвани с ток.

С 4 евроцента се повишава цената на дизеловото гориво в Гърция от 1 януари по информация на министерството по енергетика. Тази „зелена такса“ се очаква за година да внесе в държания бюджет около 100 милиона евро. Приходите, според изявление на енергийния министър Хадзидакис, ще се използват за реализиране на проекти по възобновяеми енергийни източници. Очаква се също наложената „зелена такса“ да насърчи и използването на електрически автомобили.

Гръцкото правителство реализира и програма за стимули при закупуване на електроавтомобили. Около 25% от стойността на автомобилите се покрива от държавата за всички модели коли, съобщават от правителството. За това е необходимо на всички бензиностанции в страната да се изградят и зарядни колонки, коментират експерти от този бранш.

В рамките на 10 години се предвижда всяка трета кола в страната да е на електрическо захранване.

Малкият остров Астипалеа вече се превръща в прототип на място само с електромобили, което е съвместен проект на правителството и европейска автомобилна компания, отбелязва БНР.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.