Общество

„Байду“ осъществи вторично листване на Хонконгската борсаОт вторник акции на китайската интернет търсачка „Байду“ (Baidu Inc.) освен в САЩ се предлагат и на Хонконгската фондова борса. При старта на търговията те се продаваха за 254 хонконгски долара (33 долара), след което се повишиха леко до 252 долара, предава радио Китай.

Публичното предлагане беше надписано над 112 пъти от местни инвеститори на дребно и около 10 пъти от международни купувачи. Очаква се китайският аналог на „Гугъл“ да събере 23,68 милиарда хонконгски долара, които ще бъдат използвани, наред с други средства, за инвестиции в технологии и неговата мобилна екосистема.В своя проспект технологичната фирма подчертава водещата си позиция в областта на изкуствения интелект и заявява, че притежава най-голямото портфолио от патенти и заявления за патенти, свързани с изкуствен интелект в страната. Приложението Baidu, което е в основата на мобилната екосистема на компанията, е имало 544 милиона активни потребители месечно през декември миналата година.

„Байду“ осъществи вторично листване на Хонконгската борса

Основните приходи на компанията възлизат на 78,3 милиарда юана (12 милиарда долара) през 2018 г., 79,7 милиарда през 2019 г. и 78,7 милиарда през 2020 г.

Излизането на „Байду“ на Хонконгската борса, след като тя за първи път стана публична на Nasdaq пазара в САЩ през 2005 г., е част от продължаващата тенденция за вторично листване на китайски компании в страната след обтягането на отношенията със САЩ при администрацията на президента Тръмп. Повече от 10 такива фирми осъществиха вторични листвания в Хонконг, включително „Алибаба“ и JD.com.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.