Свят

Байдън отмени забраните за TikTok и WeChat

А мериканският президент Джо Байдън издаде нова заповед, с която отменя забраните върху TikTok и WeChat, съобщава CNBC. Предишният президент Доналд Тръмп беше забранил на американски компании да извършват трансакции с тези китайски приложения.

Новата заповед на Байдън премахва забраната и това трябва да означава, че американските компании отново ще могат да имат бизнес отношения с TikTok и WeChat, но отново при спазване на определени условия. Причината е, че Байдън заменя директните забрани с нова заповед.

Тя задължава Департамента по търговия да извършва анализ на приложения и услуги, които имат връзки с чуждестранни противници или други неясноти. Департаментът ще трябва да извършва оценка на диска и да следи определени критерии. Така, ако анализът покаже “неприемлив риск”, трансакциите към дадена услуга отново могат да бъдат забранени.

Персонализираните реклами стават задължителни в TikTok

За “завишен риск” ще се смятат приложения, които са притежавани или управлявани от хора, които подкрепят чуждестранни военни сили на противник или агенция за шпионаж или когато събират чувствителни лични данни. Институциите ще трябва да работят заедно, за да извършват оценка, както и да издават препоръки за защита на личните данни на американските граждани.

TikTok спечели още време за сагата с Тръмп в САЩ

За сега TikTok и WeChat не са коментирали решението на Байдън. Говорител на Белия дом е коментирал, че администрацията ще “промотира отворен, взаимосвързан, надежден и сигурен интернет, както и ще защитава човешките права онлайн и офлайн и ще подкрепя цъфтяща дигитална икономика”.

Ботовете в Интернет имитират хора все по-успешно

Google работи по търсачка за TikTok и Instagram

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.