Новини

Байдън ще получи от "Туитър" президентски профил без последователите на Тръмп

Байдън ще получи от "Туитър" президентски профил без последователите на Тръмп

© Reuters

Компанията “Туитър” няма да прехвърли автоматично на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън профила, който използва сегашният държавен глава Доналд Тръмп. Същото важи не само за @POTUS, но и за @WhiteHouse, за този на президентската съпруга @FLOTUS и за пресслужбата @PressSec.

Не беше така при предаването на поста от Барак Обама към Тръмп на 20 януари 2017 г. Той е първият президент, използвал за официална комуникация услугата за краткки съобщения и помоли наследникът му да продължи да използва последователите на съществуващия профил. Когато 44-ят президент на САЩ напусна Белия дом, профилът му бе прекръстен на @POTUS44 и замразен. В този момент там имаше 13.7 милиона последователи.

При Тръмп профилът @POTUS вече има над 33 милиона последователи. @WhiteHouse е следван от 26 милиона потребители, @FLOTUS – от 16.4 милиона, @PressSec – от 6.3 миллиона. След по-малко от месец профилът на Тръмп също ще бъде замразен и прекръстен на @POTUS45.

Макар да е световно известен с публикуването на няколко съобщение, веднага щом се събуди, Тръмп не използва често официалния профил. Той пише изключително мног ов личния си @realDonaldTrump, където има 88.5 млн последователи. Личният профил на Байдън е следван от 21.6 млн.

Байдън няма да получи автоматично последователите на Тръмп, а всички, които следват личните профилите на Байдън и избраната за вицепрезидент Камала Харис, ще получат от Twitter съобщение. В него ще се казва, че могат да следват @transition46 – официалният профил на екипа за поемане на властта, кото на 20 януари ще бъде прекръстен на @WhiteHouse.

Засега не е известно защо няма да има автоматично прехвърляне на абонатите от Тръмп към Байдън. “Вашингтон пост” цитира източник от екипа на бъдещия президент, според когото това се дължи на решение на администратора на профилите на Тръмп.

Ник Пачилио, говорител на “Туитър”, обяснява за “Уолстрийт джърнъл”, че Байдън ще получи 12 официални профила, свързани с президентския пост и че продължават преговорите с екипа му.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.