Новини

Банките са готови за мораториума върху обслужването на кредитите, увери шефът на асоциацията

Петър Андронов e председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Андронов e председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Банките в България са в добро здраве и депозитите в тях са достатъчно защитени и в условията на новия мораториум върху обслужването на кредитите на граждани и фирми, оповестено вчера. Това коментира в интервю за радио “Дарик” председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Банкерът подчерта, че единствената новост във вчерашното решение на БНБ, е че срокът на отсрочването на изплащането на главницата или главницата и лихвите, е 9 месеца, а не 6, както беше досега. Новият срок е приет по препоръка на Европейския банков орган и важи за целия ЕС. Той започва да тече от момента, в който кредитополучателят заяви, че желае разсрочване, а срокът за кандидатстване е 31 март, припомни условията Андронов. Това означава, че ако се кандидатства към 20 март догодина, например, разсрочването ще е до края на годината. Лихви обаче се дължат и за периода на разсрочване, но ще се начисляват след като обслужването на кредита бъде възобновено.

Със собствения капитал, който е наличен като буфер да поеме загуби, българските банки имат 22% висококачествен собствен капитал при 16% средно за еврозоната като изискуемите нива са два пъти по-ниски. “Спрямо кризата от 2008 г. сега банките оперират с много по-голям собствен капитал, който дава достатъчно сигурност, за да преодолеят далеч по-големи сътресения. (…) Банките вече заделиха над 350 млн. лв. резерви по потенциалните лоши кредити – това е достатъчен индикатор за това, което правят активно”, каза шефът на банковата асоциация.

По думите му индикаторите на вече отложения кредитен портфейл са на приемливи нива към момента. Близо 95% от всички отсрочени кредити са били заявени за първите два месеца откакто се даде тази възможност. Те са на обща стойност 9 млрд. лв. , от които 2 млрд. лв. на граждани. Това са 14.5% от общия обем на кредитите в страната, каквито са и обичайните нива в цяла Европа. .

“Големият въпрос е каква част от тези 14.5% ще се върнат към редовност. Шестте месеца (досегашният максимален период на разсрочване) преминаха – 83-4% от тях са напълно редовни . Между 5 и 15% до 20% в чупливите на криза сегменти, например малките предприятия, са нередовни, но в рамките на приемливото равнище, което на този етап е добър индикатор”, каза банкерът.

Той напомни, че разсрочването на кредити е обичайна дейност на банките, а мораториумът е “само формален акт с определен повод, който дава облекчения за банките, за да им е по-лесно да го правят”.

По думите на председателя на банковата асоциация хората и фирмите продължават да теглят и кредити като ръстът е с около 5% годишно и не е спирал. Депозитите също растат.

“Ковид се превърна във водещ икономически фактор, но общите очаквания са това да не трае прекалено дълго и със започване на ваксинирането, оптимизмът на пазарите се завръща, а възстановяването се очаква в средата на 2021 г.”, заключи той.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.