Общество

Бащата на валутния борд у нас и финансист на “Демократична България” в нов Съвет по икономическите въпроси (Обзор)В него влизат още двама финансисти и двама вицепремиери, ще разработват стратегии и ще се отчитат на премиера Стефан ЯневСъвет по икономическите въпроси е създаден със заповед на министър-председателя Стефан Янев, съобщиха от правителствената пресслужба.

В консултативния орган влизат вицепремиерите Гълъб Донев и Атанас Пеканов и финансовият министър Асен Василев. За участие в съвета са поканени финансистите Красимир Ангарски, Емил Хърсев, програмният директор в Центъра за либерални изследвания Георги Ганев и преподавателят в Norwegian Business School Пламен Ненов.

Контролът по изпълнението на дейността на съвета ще се осъществява лично от премиера Стефан Янев. Основна задача на новоучредения орган ще бъдат обсъждането, разработването и прилагането на иновативни стратегии за решаване на икономическите проблеми у нас.

62-годишният Ангарски е известен като “баща” на валутния борд в България. По времето на служебното правителство на Стефан Софиянски успява да пребори хиперинфлацията. Като ръководител на работната група за въвеждането на паричния съвет разработва програма, включваща закриването на 64 губещи предприятия и задължава управляващите да извършат нужните реформи като преструктуриране и приватизация.

Пламен Ненов е доцент по икономика в Norwegian Business School в Осло и гост-изследовател в Норвежката централна банка Norges Bank. Занимава се с изследователска работа в областта на макроикономиката и финансите.

Има бакалавърска степен по икономика и математика от Amherst College и докторска степен по икономика от Massachusetts Institute of Technology. През август 2020 г. “Капитал” публикува негова статия, в която се обяснява, че при управлението на Бойко Борисов България се е озовала в икономическо изоставане и инвестиционна стагнация.

Георги Ганев бе депутат в краткото 45-о народно събрание от “Демократична България” и председател на бюджетната комисия. В интервю за “24 часа” през април той заяви, че има достатъчно средства да се посрещнат неотложните разходи, но нестабилност и нова вълна на коронавируса може да уплашат бизнеса.

Емил Хърсев е преподавател по финанси в УНСС. Само преди два дни в интервю за “24 часа” той също посочи, че няма нищо тревожно във финансите на държавата, но всяко правителство има своя разходна програма. И когато един бюджет е правен с оглед на едни приоритети, може да не съответства на следващите приоритети.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.