Общество

ББР ще отпусне още 2014 безлихвени кредита на физически лицаБългарската банка за развитие ще отпусне още 2014 безлихвени кредита на физически лица по антикризисната си програма, съобщиха от ББР.

Те са на обща стойност от почти 10 млн. лв. С Решение на Министерски съвет програмата бе увеличена със 100 млн. лева, за да продължи подкрепата за служители и самоосигуряващи се лица. Така от началото на мярката досега броят на одобрените безлихвени заеми вече е над 39 790, а общата им стойност е почти 178 млн. лв.
Заемите по антикризисната програма в подкрепа на бизнеса са 1414 на обща стойност 205 млн. лв.Така общо по двете мерки – за физическите лица и фирмите, ББР е потвърдила заеми на стойност над 383 млн. лева.

ББР гарантира отпускането на заеми до един милион лева за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 9 банки-партньори. Заемите с гаранция от ББР се отпускат при намалени изисквания за обезпечение, с по-нисък лихвен процент и с възможност за гратисен период до 3 години. Средният размер на кредитите до момента е 145 200 лв. Сроковете за кандидатстване и по двете гаранционни програми са удължени до юни 2021 г.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.