Новини

Близо 40 хил. души с коронавирус са минали през болниците – какво (не) прави държавата за тях

Близо 40 хил. души с коронавирус са минали през болниците - какво (не) прави държавата за тях

© Надежда Чипева

Малко над 69 000 души са оздравели или излекувани от коронавирус от началото на епидемията в България към 9 декември, според данните на Единната информационна система. От тях 38 280 са били на болнично лечение, информираха от Министерството на здравеопазването след запитване на “Дневник”.

Според множество доклади и лекарски констатации коронавирусът оставя трайни поражения в различни органи. Така освен активното лечение, важна част от цялостното възстановяване от пораженията на вируса заема рехабилитацията. Половината от държавните санаториуми нямат все още план за действие, а другата половина има, но е похарчила парите, установи проверка на “Дневник”. На фона на увеличаващия се брой болни през последните месеци, държавата не е създала досега клинична пътека за рехабилитацията им, а увеличението на финансирането за санаториумите на осигурените пациенти е едва с 10 на сто като сумата е за всички хронични заболявания, а не само за пациентите с прекаран COVID 19.

Защо е важна рехабилитацията

Пред “Дневник” пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че част от пациентите, боледували по-дълго и тежко от коронавируса, имат освен белодробни промени, така и промени в мускулатурата, в настроението. Освен с белодробна рехабилитация, с подходящи упражнения мускулатурата може също цялостно да бъде върната към нормата, а физическите упражнения помагат и за психическото здраве.

“Борейки се с вируса понякога нашият имунитет нанася поражение на вътрешните ни органи. Най-вече на органа, който е свързан с входната врата – това е белият дроб. При хора, при които имунната реакция вследствие на инфектиране с вируса протича по-тежко, остават изменения в белия дроб, известни като фиброза. Това са повлекла от съединителна тъкан, които се получават на места, на които особено активен е бил процесът на възпаление. Те могат да променят белодробната функция, т.е. белият дроб да започне да работи по-малко ефикасно”, обясни пулмологът от Медицинския институт на МВР

Симидчиев уточни, че е важно е да се правят упражнения за дихателна рехабилитация, която помага белият дроб да възстанови максимално дихателните си обеми и скоростта на издишване. Също така упражнения за дихателната мускулатура и за разгъването на белия дроб. Такива упражнения се правят от специалисти по дихателна рехабилитация.


Александър Симидчиев,

пулмолог

Кой отговаря за санаториумите

Възможностите за рехабилитация след белодробно заболяване в България са няколко. Хотелите, работещи с държавата са в две групи. Едните са под шапката на Министерството на здравеопазването, управлявани от дружеството “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” (СБР-НК) ЕАД. В отговор на запитване на “Дневник” от дружеството обясниха, че във филиалите му се работи по клинични пътеки от Физикална и рехабилитационна медицина. На въпрос на “Дневник” от Здравната каса отговориха, че на този етап няма конкретна клинична пътека за рехабилитация на пациенти, изкарали COVID-19, единствено такива за активно лечение.

“С оглед активно включване на “СБР-НК” ЕАД в борбата с последствията след преболедуване от коронавирусна инфекция, със съдействието на Министерство на здравеопазването се разработва План за стартиране на програма за лечение и рехабилитация на последващите COVID – инфекцията синдроми. Диагностично – лечебният алгоритъм и съпътстващите здравни грижи, както и възможностите за прием ще бъдат включени в разписаната програма. За изготвянето на Програмата е съставен мултидисциплинарен екип от специалисти. До края на настоящата седмица, същата ще бъде представена в Министерство на здравеопазването за утвърждаване”, обясни за “Дневник” Плумелина Мичева, изпълнителен директор на дружеството.

Справка в сайта на дружеството показва, че рехабилитация при възпалителни и алергични заболявания на дихателната система предлагат филиалите в Сандански, Момин проход, Велинград, Вършец, Кюстендил. То работи с НОИ по програма за право на парични помощи за профилактика и рехабилитация, каквато имат хората, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест. До 10 дни преди постъпване в съответния санаториум, в териториалното поделение на НОИ е нужно да се представят направление от личен лекар, епикризи и друга медицинска документация. Впоследствие държавата поема част от разходите за престоя в санаториума, а за здравноосигурения остава единствено доплащане.

Дружеството “Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД също изпълнява едноименната програма на НОИ за здравноосигурените. На 19 ноември то обявява своя програма за хора, преболедували коронавирус, които се нуждаят от лечебно-възстановителни процедури с цел да преодолеят последствията от болестта. Акцентът на тази програма е лечението на заболявания на дихателната система, периферната нервна система, сърдечно-съдовата система. На разположение са 13 хотела, програмата е за между 6 и 10 нощувки, а пакетните цени варират от 360 до 630 лв. в зависимост от мястото и броя на нощувките. Предлагат се физиотерапия, водни процедури, теренолечение с дихателна гимнастика, релаксиращи процедури – масажи, сауна, инхалации. За постъпване е нужна епикриза от престой в COVID отделение на болница в случай, че клиентът е бил хоспитализиран, както и талон 119а от общопрактикуващ лекар, че се изпраща за балнеолечение. Ако нуждаещият се от рехабилитация е бил на домашно лечение е достатъчен само талон 119а от общопрактикуващ лекар. Същите документи се представят и в НОИ за ползване на паричната помощ за здравноосигурените.

Изискване е настаняването да бъде минимум 30 дни след отрицателен PCR тест при изписване от болнично заведение или 30 дни след преустановяване на лечение в домашни условия.

Помощ от държавата, но не съвсем

Програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация за тази година обаче е стартирала едва на 1 юни и е активна до 31 декември. Националният осигурителен институт съобщава, че е сключил договори с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.За този период бюджетът на програмата е 20,1 млн. лева, издадени са 27 930 удостоверения за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация. Наскоро от осигурителния инситут уведомяват, че поради изтичане на срока на сключените договори за ползване на помощта за профилактика и рехабилитация за 2020 г., териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения до 18 декември 2020 г. включително. Последната дата, на която хората могат да постъпят в изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация, е 21 декември 2020 г. За “Дневник” от НОИ обясниха, че бюджетът на паричната помощ за профилактика и рехабилитация за следващата година е малко над 22,1 милиона лева. Кога ще започне програмата за 2021 г. към момента не е ясно, ще зависи от готовността на изпълнителите и епидемичната обстановка.

Програми предлагат и частни болници

Специални програми за възстановяване след коронавирус предлагат и частни болници. От столичната болница за рехабилитация “Сердика” обясниха за “Дневник”, че предлагат два пакета – 14-дневен (на цена 1349 лева) и 20-дневен (1780 лв). Услугата, освен хранене и престой, включва целенасочени физически упражнения, съчетани с правилно дишане, вибрационен масаж, тренировки на ходеща пътека, инхалация в комбинация с медикаментозно лечение при необходимост, кварцова лампа и велотренировка. От болницата обясниха, че работят със Здравната каса, но поради липсата на конкретна пътека за рехабилитация след коронавирус, приемът засега е единствено свободен.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.