Новини

Борисов за корумпирани магистрати – от "нищо не знам" до "веднага ще се заема" и обратно

Борисов за корумпирани магистрати - от "нищо не знам" до "веднага ще се заема" и обратно

© faz.net

Между “готов съм веднага да се заема” и “всеки случай отива в прокуратурата, тя трябва да разследва” – така премиерът Бойко Борисов реагира на въпроси за това възможно ли е в България служители на правораздавателната система да откраднат имуществото на някоя компания.

Това става само в рамките на три въпроса от интервюто му за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” в неделя, които са добавени в онлайн версията на разговора. Разширеният вариант бе публикуван в неделя малко преди 14 часа на български на страницата на Борисов във “Фейсбук”.

Интервюто е продължило два часа и половина – необичайно дълго, дори ако се вземе предвид, че е използван преводач – а и вестникарската страница може да поеме ограничен обем от него. Но онлайн версията (тя вероятно също не съдържа пълния разговор) има и различно заглавие –“Защо имахте пари, злато и един пистолет до леглото, господин премиер?”, докато във вестника то е “Политикът, пистолетът и парите”.

Допълнителният текст е след като журналистът Михаел Мартенс повдига въпроса за случая, известен като “Осемте джуджета”. На него Брисов започва да обяснява колко добре се развиват германските инвестиции в България и “няма нито един проблем” с инвеститорите от тази страна. След което допълва: “Ако някой се включи в незаконна дейност, разбира се, не мога да коментирам, защото не знам нищо за това”.

Тук свършва отпечатаната версия на интервюто и следват 3 въпроса в онлайн версията му:

Всъщност германските компании не се оплакват на първо място от съдебната система, а от нарастващия недостиг на работна ръка. Но в България все пак съществува и опасността чрез една корумпирана съдебна система нечие имущество да бъде отнето.

– Не е вярно. В България подобни случаи веднага биха станали известни на обществеността. Ако има конкретни случаи, съм готов веднага да се заема с тях.

Случаят “Осемте джуджета” е доста конкретен и много добре документиран.

– Като министър-председател аз работя с търговските камари и винаги съм готов да се срещна с германски инвеститори, когато нещо е на дневен ред. Престъпни деяния се извършват във всяка държава – членка на ЕС. Те се превръщат в случаи за полицията и следователите.

Разбира се, навсякъде има корупция. Въпросът е какво се прави, за да ѝ се противостои?

– Арести, разследвания – каквото е наложително. Всеки случай отива в прокуратурата, която след това трябва да разследва.”

Разследването на “Антикорупционния фонд” “Осемте джуджета” разказа за мрежа за кражба на бизнеси в прокуратурата, в която влизат бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров – Пепи Еврото, съпругата му Любена Петрова и други магистрати, сред които Димитър Франтишек – за кратко временен шеф, а след това на два пъти и кандидат да оглави специализираната прокуратура.

Разследването разказа за това как са изчезвали кюлчета злато от двора на прокуратурата, как са фалшифицирани документи, както и за ролята на охранителната фирма “Делта гард” в тази мрежа. След излъчването на първия епизод на “Осемте джуджета” прокуратурата започна проверка. По нея показания даде и авторът на разследването Николай Стайков. Малко преди излъчването му той получи заплахи, заради което му беше назначена и охрана. Все още няма информация какво се случва с проверката.

В неделя вечерта в предаването “120 минути” на Би Ти Ви братята Пламен и Атанас Бобокови обвиниха премиера, че лично режисира кампания за превземането на бизнеса им с помощта на прокуратурата.

“Единственият човек, който е искал да придобие бизнеса ни, е Делян Пеевски. Но човекът, който е организирал цялата интрига, е Бойко Борисов. Този, който всички познават като прекрасен актьор. В последните 10 години управление е поне за десет награди “Оскар” за главна мъжка роля. Сега се опитва да се изживява като режисьор”, заяви Пламен Бобоков.

“Ако политиците са лъжци, дори патологични, като Бойко Борисов, това донякъде е приемливо за народа. Хората са свикнали политиците да лъжат. Но когато главният прокурор лъже… Има един триумвират, който управлява тази държава – Борисов, Пеевски и Гешев”, каза още той.

Пламен Бобоков повтори и тезата си от интервю за “Дневник” – “Пеевски ни е поръчал, в тази държава всичко се знае. Той е такъв – използва момента. Видял е, че Борисов е тръгнал нещо да прави срещу нас, и е решил в последния момент да се възползва.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.