Свят

Борисов за разговорите на евролидерите

К лючовото, по което се обединихме, е, че разпространението на ваксините трябва да бъде по начин, който да помогне на всички държави-членки, така че едновременно да можем всички да излезем от пандемията, каза премиерът Бойко Борисов след видеоконферентната среща на лидерите от ЕС.

Обсъдихме най-пространно темата КОВИД-19, каза премиерът.

„Има много детайли и спорове, но накрая днешната ключова дума, според мен, е солидарност, заедност. Доволен съм от много тежките дискусиите”, посочи Борисов. Мисля, че всички държави членки разбраха колко е важно за пред света, за пред нашите сънародници, всеки един от нас да знае, че ще получи пропорционално толкова ваксини, колкото са необходими, допълни той.

Премиерът каза още, че днес евролидерите са получили информация за руската ваксина “Спутник V”. „Те са представили своите документи в Европейската агенция по лекарствата. Тепърва ще се одобрява, ако се одобри, в следващите месеци – най-рано юни”, добави Борисов.  

Относно цифровия дигитален сертификат премиерът каза, че са се отчели всички проблеми, които възникват около личните данни, с хората, които не могат да бъдат ваксинирани или имат заболявания.

„Възможността на хората да могат да пътуват свободно, да се движат свободно – основен принцип в Европейския съюз – да бъде спазен, а този “зелен” цифров дигитален сертификат да бъде в услуга за по-бързо и леко придвижване и да не се стига до карантиниране”, обясни още той.

Беше голяма радост за нас да участва в заседанието президентът на САЩ Джо Байдън. Ключовата дума и тук е заедно, солидарност и взаимопомощ във всяка една сфера, каза премиерът.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.