Новини

Борисов поиска конкретни действия от Скопие – "сегашните и следващите поколения няма да ни простят"

Премиерът Бойко Борисов със специалния пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски.

© Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов със специалния пратеник на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония, ако не се намери компромис, който да дава перспектива. Същевременно за “устойчиво и дълготрайно решение” на кризата между София и Скопие е нужен “прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия”.

Тези послания отправя премиерът Бойко Борисов в профила си във “Фейсбук” и в съобщението на Министерския съвет след срещата със специалния представител на Северна Македония за България, бившия министър-председател Владо Бучковски.

По думите на Борисов за “отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.” Във “Фейсбук” Борисв пише, че пред Бучковски е припомнил как България постави темата за евроинтеграцията на Западните Балкани по време на председателсвото си на Съвета на ЕС. Вчера Бучковски се срещна с двама вицепремиери, външния министър Екатерина Захариева и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, днес в графика му за разговори е и президентът Румен Радев.

Бучковски е в София седмица след като България фактически блокира началото на преговорите на ЕС със Северна Македония заради двустранни спорове. България отхвърля твърденията, че е наложила вето, но заради нея темата отпадна от дневния ред на срещата на Съвета по общи въпроси, на който трябваше да бъде обсъдена преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

“Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива”, се казва още в прессъобщението. Борисов е значително по-сдържан в коментарите си по темата от Захариева и Каракачанов, но преди няколко седмици заяви, че позицията на България е принципна и че не може да одобри нещо, което народът ѝ не би приел.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.