Свят

Борисов провери как се съхраняват ваксините срещу коронавируса

П ремиерът Бойко Борисов провери как се съхраняват ваксините срещу COVID-19 в Пловдив.

Правителството е отпуснало 180 млн. лв. за ваксините. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в РЗИ – Пловдив, става ясно от видеоклип, публикуван в страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“.

С него са министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Директорът на РЗИ – Пловдив д-р Ваня Манчева посочи, че са изпратени всички указания и информационни материали, като има готовност за започване на ваксинация на хората от първа линия, информира Агенция “Фокус“. 

“Трябва да се обясни на хората да си пазят ваксинационните карти, за да не се налага да се правят повторно. В информационната система ще са качени всички карти. Днес пристигат ваксините в София, Пловдив, Бургас и Варна. На 28 декември – във Враца и Велико Търново. Така ще покрием всичко. След Нова година трябва да се организираме за десетките хиляди ваксини, които ще дойдат”, заяви Борисов.

Министър Ангелов посочи, че в хладилник, поддържащ температура от 2 до 8 градуса, ваксината може да се съхранява до 5 дни.

“Правителството е отпуснало 180 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ваксините, още 50 млн.лв. се подготвят при необходимост. 35 млн. лв. са дадени за “Ремдесивир”. 83 млн. лв. на месец се дават за хората на първа линия. По линия на НЗОК на месец има 5 млн. за общопрактикуващите лекари и 1.2 млн. лв. за сестрите при тях. За „Булбио“ са отделени 22 260 000 лв. Създадена е много строга организация за ваксинацията”, посочи Ангелов.

Министър Каракачанов посочи, че има готовност за ваксинация в системата на отбраната.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов провери

изграждането на новия комплекс във военната база на специалните сили в Црънча. Това става ясно от Фейбук профила на премиера. При посещението си Борисов беше придружен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Новият комплекс се строи по най-високите международни стандарти. В базата ще има медицински пункт, зала за обучение, столова, фитнес и всичко, от което се нуждаят. Строителството напредва с бързи темпове, правителството е осигурило 6 милиона лева, посочва Борисов, цитиран от БТА.

“Доскоро това място беше една гола поляна, а скоро специалните ни сили ще разполагат с модерна база, където да се обучават и да живеят. Българските военни са изключителни професионалисти и заслужават да получат най-доброто оборудване и условия за работа. И ние им ги осигуряваме”, отбелязал премиерът. 

По думите на Борисов правителството изпълнява всички поети ангажименти към българските военни.

“Ще бъдат осигурени един милион патрона за нуждите на специалните сили. Закупуваме и 98 бронирани автомобилa от най-висок клас от български производител. Специалните сили получиха и нови модерни каски и автомати. Предстои да получат и оборудване за нощно виждане”, посочва на страницата си Борисов. 

Военните декларираха, че са готови и да дадат пример, като се ваксинират срещу COVID-19.

Ангелов: Постигнем ли това число, ще хвърлим маските

Значителен спад на новите случаи на коронавирус

Нови ограничения в Европа заради COVID-19

Откриха новия щам на коронавируса в още две държави

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.