Новини

Борис Бонев: Нужна е политическа смелост, за да се реши проблема с мръсния въздух в София

Мерките, които реално ще решат проблема с чистотата на въздуха в София, е че те изискват много голяма доза политическа смелост”. Това коментира тази вечер пред Би Ти Ви Борис Бонев, независим общински съветник в столицата и представител на организацията “Спаси София”.

На 11 декември ще се проведе общественото обсъждане на програмата на Столична община за подобряването на качеството на въздуха в София за следващите 6 години. Според Бонев сред непопулярните мерки за решаване на проблема са забрана за отопление с нафта и въглища и да има много по-строг контрол какво се гори на територията на София. “Трябва да има и тежки санкции за всички, които горят боклуци и кабели, както и санкции за собствениците на много старите автомобили”, коментира още Бонев.

Той коментира и програмата за подмяна на старите печки, която започна пресз 2019 година, но все още е “на старта”. “Трябва да имаме ясен план по какъв механизъм да накараме хората да си сменят печките. Ако не става доброволно – тогава обявяваме план. Например, казваме “В следващите 3 години ще може да горите дърва, въглища и нафта, а след това се въвежда забрана. За тези 3 години имате време да си подмените печката с безплатните, които ние ви даваме”, смята общинският съветник.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.