Новини

Братя Домусчиеви продават "Нова броудкастинг груп" на собственика на БТК

Кирил Домусчиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Кирил Домусчиев

Собствениците на “Нова броудкастинг груп” братя Домусчиеви предстои да продадат медийната група по-малко от две години, след като я придобиха, съобщи днес “Капитал”. Като купувач се сочи United Group, купила преди месеци и най-големия телеком – БТК, а за преговорите за медийната група се знае от лятото. Според изданието сделката, по която преговорите текат от лятото, е “пред подписване”.

След като тя бъде сключена, това ще доведе до създава втората в България медийна и телекомуникационна група – след тази около чешкия холдинг PPF – собственикът на мобилния оператор “Теленор България” и телевизия Би Ти Ви, се казва в публикацията. Преди сделката да стане факт, тя трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Изданието не прогнозира Комисията за защита на конкуренцията да създаде пречки, доколкото до момента тя разглежда бързо и одобрява всички сделки на Домусчиеви.

Точната цена на сделката все още не е известна, но според източници от пазара е между 250 и 300 млн. евро, пише “Капитал”. Братя Домусчиеви платиха за “Нова броудкастинг груп” 185 млн. евро.

Наскоро медийната група придоби в портфолиото си телевизионния “Канал 3”, който обяви, че ще профилира като изцяло новинарски, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, “Радио Веселина”, Magic FM и “Радио Витоша” – всички те свързани през годините с депутата от ДПС Делян Пеевски.

United Group e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали. Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%. Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

“Нова телевизия” беше купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви през февруари 2019 година. Преди това тя бе собственост на шведската MTG, а кандидат за придобиването й бе чешкият бизнесмен Петр Келнер, на когото Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката. Така “Нова броудкастинг груп” (НБГ) получи възможност да придобие пълен контрол над най-голямата онлайн група на българския пазар – “Нет инфо” (в която влизат abv.bg, платформата за видеосъдържание Vbox7, Vesti.bg, Dariknews.bg, Sinoptik.bg, Edna.bg, Gong.bg, Grabo.bg, Trendo.bg и др.).

Времето откакто “Нова телевизия” е собственост на братя Домусчиеви беше белязано от напускането на дългогодишни кадри и промяна в медийната политика, която стана твърдо проправителствена.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.