Новини

Брюксел поиска ЕС да изнася ваксини "реципрочно" и в държави с по-бавна имунизация

Брюксел поиска ЕС да изнася ваксини "реципрочно" и в държави с по-бавна имунизация

© Associated Press

Европейската комисия предложи официално днес да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини против COVID-19.

Предложение се прави в момент на напрежение с далеч изпреварилата ЕС по скорост на ваксиниране Великобритания, която обаче е и внесла над 10 млн. дози, произведени в блока, без да е изнесла нито една. Лондон призова да не се вземат подобни мерки.

За да влезе в сила, предложението, обявено преди седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент, пише БТА.

ЕК предлага въвеждане на изискване за реципрочност – дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати или съставки за тяхното производство; и за съразмерност – дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС и дали там епидемията е по-силно или по-слабо разпространена. Тези две изисквания следва да бъдат взимани предвид, когато се оценяват заявките на производителите за износ.

Държавите от ЕС и ЕК се предвижда да съобразяват при оценката на заявките дали Европа не би пострадала от износа. Предвижда се от допълнителните правила да бъде изключен износът за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

От края на януари, когато ЕС въведе ограничения за износа, ваксини са били изпратени с 380 доставки до 33 държави по света. Основните получатели на европейски ваксини досега са Великобритания, Канада, Япония и Мексико.

Комисията днес направи предложения и за ускорение на одобряването на промените във ваксините, наложени от възникването и разпространението на нови вирусни щамове. Това предложение също подлежи на оценката на държавите от ЕС и на евродепутатите.

По-рано днес британски медии цитираха премиера Борис Джонсън с думите, че за успеха в набавянето на ваксини на страната му са помогнали “алчността” и “капитализма”. Джонсън обаче се е отметнал от думите си, които според източници не били свързани с отношенията с Европа.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.