Свят

БСП: ГЕРБ правят внушения за хаос, за да отблъснат от гласуване

В сичко е в ръцете на ГЕРБ – БСП е малцинство в ЦИК и не може да прокара нито едно решение по своя инициатива, каза председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски на пресконференция в отговор на обвинението на ГЕРБ, че представителите на БСП умишлено са приели усложнени правила за попълване на изборните протоколи.

ГЕРБ: Това е провокация и начин за създаване на криза

Поводът за нашата пресконференция е безумната пресконференция, която дадоха колегите от ПП ГЕРБ, каза Свиленски. “Уважаеми представители на ГЕРБ, всичко е във ваши ръце. Имахте мнозинство в парламента, правителство, мнозинство в ЦИК. БСП има малцинство в ЦИК. 6 човека от 20. Не може да прокара нито едно решение по своя инициатива. Вие от ГЕРБ и “Обединени патриоти” сте виновни за това положение и ще си носите отговорността. Няма как да избягате от тази отговорност пред българските граждани. Вие решихте да има и машини, и хартиени бюлетини”, каза Свиленски.

По думите му ГЕРБ нарочно правят внушения за хаос в изборния процес, за да отблъснат българските граждани от гласуване и от участие в СИК.

“Вие, уважаеми колеги от ГЕРБ и “Обединени патриоти” въведохте двойния начин на гласуване, който вероятно ще породи притесненията, които сега се чуват. Засрамете се, уважаеми колеги от ГЕРБ”, обърна се Свиленски към колегите си от ГЕРБ.

Ще има ли затруднения заради сложните изборни протоколи

“Призивът ми към участниците в изборния процес е да работят внимателно, спокойно, да не се бърза. Те са достатъчно грамотни и умни хора и ще се справят с този протокол”, каза още Свиленски.

Ще осигурим 35 хил. участници и няма да позволим ГЕРБ да направят машинации в изборния процес, каза още той.

Представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов, който беше пряко споменат от ГЕРБ, обясни, че протоколът за секциите с машинно гласуване, приет от ЦИК, отговаря на всички изисквания на Изборния кодекс. Тук искам да разсея спекулациите, че можело така да се направи, че хартиените бюлетини в един протокол да се отчитат, а за машинното да се използва протокола, отпечатан от машината. Кодексът изрично казва, че протоколът е само един и всички данни се включват в него, отбеляза той. Войнов посочи, че самият секционен протокол е приет на заседание на ЦИК на 4 февруари, т.е. преди близо 2 месеца. По думите му, 16 членове на ЦИК са гласували “за”, само един е бил “против” – Александър Андреев. Емил Войнов допусна, че може да има известно забавяне на изборните резултати, но изрази надежда, че при съчетани усилия изборният процес ще приключи успешно.

ЦИК за протоколите: Няма ред, който да не е според изискванията

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.