Новини

БСП провали кворума в парламента заради законова възможност за двоен извънреден труд

БСП провали кворума в парламента заради законова възможност за двоен извънреден труд

© Златина Зехирова

Заседанието на парламента свърши предсрочно днес, след като поименна проверка, поискана от БСП, установи, че кворум няма. При преброяването малко преди 11 часа в залата и онлайн бяха 118 от необходимите 121 народни представители.

От седмици в парламента има проблем с кворума, тъй като БСП и ДПС не се регистрират, но управляващите имат стратегия да предотвратят провалянето му – след като в зала и онлайн се регистрират над 121 души и заседанието започне, преди първото възможно гласуване ГЕРБ използва единствената възможност за деня и иска поименна проверка на кворума, докато все още е налице необходимият брой депутати. Така няма как опозицията да провали после заседанието с искане на поименна проверка.

Днес обаче ГЕРБ пропусна да използва възможността, а в дневния ред извънредно влезе окончателното гласуване на промени в Кодекса за труда, който разрешават двойно повече извънреден труд – от 150 на 300 часа на година.

Преди гласуването на предходния законопроект БСП поиска поименна проверка, а депутатите от опозицията излязоха от залата. Кворумът бе провален.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.