Свят

БСП ще върнат мандата на президента

Б СП ще върнат мандата на президента.

Това обяви Калоян Паргов.

 “За” предложението на Изпълнителното бюро гласуваха 108 членове на Пленума, “против” – 0 и “въздържали се” – 5, с което то бе прието.

Решението бе взето на извънредно заседание на Пленума на БСП, което продължи повече от 3 часа.

То дойде след като държавният глава Румен Радев изпрати покана за връчване на третия мандат на “БСП за България” в сряда на 5 май.

БСП решава за мандата, Нинова: Има три възможности

“Четири години се борим за промяна на модела “Борисов”, но на последните избори по-голямата част от българските граждани видяха в Слави Трифонов тази промяна. Подадохме ръка за подкрепа, но тя бе отхвърлена. Имаме предварителна информация, че трите нови партии в парламента няма да подкрепят правителство на БСП. Те не можаха да избягат от егото си, за да се обединим за нещата, които ни събират. В тази ситуация, въпреки, че сме с готов план, смятаме, че правителство на БСП е невъзможно”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

На пленума са обсъдени 4 варианта. Първият е бил за чисто правителство на БСП, вторият  – експертно и надпартийно правителство. Третият обсъден вариант е бил за взимане на мандата, за да се спечели време на парламента да взима важни решения.

Според Нинова обаче сегашният парламент не е способен да извърши нещо подобно. Първите три предложения са били отхвърлени.

“Съществените за нас въпроси не се разглеждат в парламента. Можехме да вземем мандата и да печелим време. Да правим опити да съставяме правителство, въпреки, че знаем, че е обречено. Искам всички българи да са наясно – взимането на мандат и губенето на време постига само една цел – продължава управлението на Борисов. Всеки загубен ден в опити за правителство означава, че той остава на власт”, смята Нинова.

Така се е стигнало до връщането на мандата. А според левицата това е шанс за президента Радев до поеме управлението на страната. 

“Отиваме на предсрочни избори, за което смятаме, че отговорността трябва да бъде поета от новите политически субекти, на които хората възложиха огромни очаквания и надежди, а те ги попиляха”, каза още Нинова.

Радев: Няма драма, а просто евтини спекулации

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.