Свят

Бурни реакции във Велико Търново след ремонт на галерия

Р емонт на емблематична сграда във Велико Търново скара обществеността в града. Подмяната на дограмата на художествена галерия “Борис Денев” предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

Регионалната художествена галерия се ремонтира по проект за 750 000 евро. Според недоволните поставянето на PVC дограма опорочава облика на сградата.

“Подписката, която стартирахме миналата седмица, вече достигна над хиляда подписа. Обществеността е възмутена от начина, по който се осъществява този ремонт”, коментира в предаването “Здравей, България” по NOVA  Калоян Янков, общински съветник и инициатор на подписката.

“На обществеността във Велико Търново вече й е много трудно да минава покрай сгради, които са обезобразени”, коментира жена, част от събралите се недоволни. 

Във вторник се проведе онлайн дискусия, на която бе обсъден ремонтът на Художествена галерия “Борис Денев” във Велико Търново. Поводът за нея е петиция под надслов “Да спрем обезобразяването на Регионална художествена галерия “Борис Денев” – Велико Търново”, която инициираха жители на града.

“Не оспорваме нуждата от ремонт и модернизиране на отоплителните системи, вентилацията, осветителните тела и въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Това следва да се изпълнява с необходимата задълбоченост и отговорност към значението на сградата и на функциите, които тя изпълнява”, се посочва в мотивите на петицията.

“Фокус” припомня, че ремонтът на Художествената галерия е финансиран по програма “Интеррег V-A Румъния – България” 2014-2020. Името на проекта, спечелен от Търновската община, е “Изкуство и култура – общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”. Партньори са Община Калафат, област Долж, Румъния, и фондация “Лице за изкуство и култура” – Плевен. Стойността на проекта е 1,5 млн. евро, а бюджетът на Община Велико Търново е почти 750 000 евро. Идеята е галерията да стане модерен център за изкуства.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.