Лайфстайл

Българска платноходка с мигранти заловиха недалеч от Бари

Служители на Финансовата гвардия на Италия прихванаха и задържаха в териториалните води на страната платноходка с 35 мигранти на борда, плаваща под български флаг.

Плавателният съд е бил засечен на 10 км в морето източно от намиращия се северно от Бари курортен град Виесте. Според непотвърдени сведения платноходката била подала сигнал за бедствие поради силно вълнение, след като била засечена от радарите на бреговата охрана. Два нейни катера след това конвоирали плавателния съд с развято българско знаме до пристанището на Виесте, където той стига безпрепятствено.

На неголямата лодка са били натоварени 35 мигранти, девет от които са жени, а 15 деца. Всички те са афганистанци, като са настанени живи и здрави в нарочен приемателен център. Според разказите на някои от мигрантите те били натоварени в малко турско пристанище и плавали до Италия три дни. Ако се вярва на някои други информации, може би афганистанците да са били качени и в гръцко пристанище на Адриатическо море.

Екипажът на платноходката се състои от двама украинци на 35 и 41 години, които вече са вписани в регистрите за последствени с обвинението трафик на хора.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.