Новини

Българска фирма ще достави оръжие на силите за спецоперации

Българска фирма ще достави оръжие на силите за спецоперации

© Министерство на отбраната

Министерството на отбраната подписа договор за купуване на нови бойни машини за Силите за специални операции, обяви ведомството. Договорът е с българската фирма “Самел – 90” и е за близо 50 млн. лева.

Той е за придобиване на 98 машини от 10 типа с различно предназначение в следващите 3 години. Гаранционният период е 5 години, в рамките на който цялата поддръжка и смяната на консумативите се поема от фирмата.

Договорено е и изграждането и оборудването на технически център за ремонтни дейности, който ще бъде в Пловдив, където са основната част от формированията на Специалните сили. Той ще бъде напълно оборудван от фирмата с апаратура, техника, съоръжения и машини и там ще може да се изпълняват всички леки ремонти.

Първите бойни машини трябва да пристигнат в средата на 2021 година.

На свой ред изпълнителният директор на фирмата Петър Георгиве коментира, че в последните 30 години такова нещо не се е случвало . “В момента предлагаме наши продукти в около 30 държави по света, но това е първото нещо, което от близо 15 години ще предложим на Българската армия”, обясни той.

Преди по-малко от месец Министерството на отбраната подписа с германска фирма договор за придобиване на два многофункционални патрулни кораба на стойност около 1 млрд. лв.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.