Новини

Българският тим по биатлон е глобен за нарушаване на коронавирус протоколите

Българският тим по биатлон е глобен за нарушаване на коронавирус протоколите

© Associated Press

Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на Световната централа (ИБУ), съобщи ДПА.

Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран “близък контакт” с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков. Стоянова даде положителна проба за Ковид-19 на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

“Това нарушава протоколите на ИБУ за COVID-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор”, се казва в официално съобщение на централата.

ИБУ също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови проби за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо да инфекцията. “Досега резултатите от пробите са отрицателни”, съобщиха още от ИБУ.

Междувременно Владимир Илиев се класира 30-и в преследването в Контиолахти, четвърти кръг за сезона. Той направи три грешки в стрелбата и завърши на на 2:24.4 минути от победителя Себастиан Самуелсон от Швеция. Втори остана Фабиен Клод от Франция, а трети Йоханес Тингес Бьо.

Антон Сипанов остана предпоследен, 59-и с пет грешки и пасив от 5:36 минути.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.