Новини

Ваксиниране срещу COVID-19 се очаква седмица след като има доставка в България

Ваксиниране срещу COVID-19 се очаква седмица след като има доставка в България

© Associated Press

Първите ваксини срещу COVID-19 се очаква да бъдат доставени в България “най-вероятно в края на тази година, с още по-голяма вероятност в началото на следващата”, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг.

По думите му “тогава, когато дойде в България ваксината и тя бъде разпространена в хладилната мрежа, една седмица след това може да започне ваксинирането”.

Проф. Ангелов даде някои обяснения за подготовката за ваксините срещу коронавируса в контекста на това, че следващата седмица в сряда на заседанието на Министерски съвет предстои да бъде одобрен план процеса около доставянето, разпределението и поставянето на имунизациите. Отговорите му бяха кратки с аргумента, че допълнителна информация трябва да се очаква при финализирането на плана.

Засега е известно, че идните дни ще има четири хладилника за съхраняване на ваксината на Pfizer, които ще бъдат разположени в:

Според министъра на здравеопазването посочените хладилници ще бъдат достатъчни за съхраняването на първата доставка от ваксини, а в последствие такива ще има в останалите РЗИ в страната.

(Как бяха създадени ваксините на Pfizer/BionTech и Moderna можете да прочетете тук; Кой разработва и докъде е стигнал можете да прочетете тук)

Председателят на щаба за коронавируса и началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски допълни, че болницата, която ръководи, ще получи три фризера за съхраняване на ваксини. По думите му те ще бъдат предоставени “не само на войсковите поделения, но и на националната кампания за ваксиниране”.

Първоначално се очаква да бъдат предложени ваксини на хората в рисковите групи – работещите на т. нар. първа линия, възрастните над 65 г. и хронично болните. Тогава имунизациите ще се правят от лекари в болниците, а общопрактикуващите медици ще участват, когато започне ваксинирането на всички останали хора, обясни проф. Костадин Ангелов.

За пореден път министърът на здравеопазването каза, че ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни и “същите, каквито ще бъдат във всяка една европейска държава”.

“Има ясни правила в епидемиологията, че не имунизираш ли 60%-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а опазваш само този индивид, който се е имунизирал”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в контекста на необходимостта от ваксинирането срещу коронавируса.

Процесът около ваксинирането в България ще се ръководи от специален съвет. Начело на него е предложен да бъде проф. Красимир Гигов. Той е генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор на експертния съвет (бившите национални консултанти – бел. авт.) по медицина на бедствените ситуации.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.