Общество

Вариантът Делта на коронавируса става доминантен в световен мащабСилно заразният вариант на коронавируса – Делта, се разпространява в повече от 80 страни и продължава да мутира. Това го превръща в доминантен в световен мащаб.

Коментарът е на д-р Сумия Сваминатан, който е главният учен на Световната здравна организация (СЗО).На пресконференция в централата на агенцията в Женева той обясни, че това се дължи на „значително повишената му предаваемост“, пише CNBC.

Според проучванията Делта е около 60% по-предаваема от Алфа, вариантът, идентифициран за първи път в Обединеното кралство, който е по-заразен от оригиналния щам, появил се в Ухан, Китай, в края на 2019 г.

Ситуацията в световен мащаб „е толкова динамична поради вариантите, които циркулират“, добави тя.

Вариантът представлява 10% от всички нови случаи в САЩ в сравнение с 6% през миналата седмица, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Делта е вече доминиращ във Великобритания, като представлява над 60% от новите случаи на коронавирус в страната.

СЗО обяви Делта за „вариант, който предизвиква безпокойство“, миналия месец. Вариант на вирус се означава като „обезпокоителен“, ако е доказано, че е по-заразен, по-смъртоносен или по-устойчив на ваксини и лечения, според здравната организация.

СЗО съобщи по-рано, че Делта причинява по-тежки симптоми, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези заключения. Все пак има признаци, че щамът може да провокира различни симптоми от другите варианти.

Учените все още се нуждаят от повече данни за варианта, включително въздействието на ваксините срещу COVID върху него.

Германската компания CureVac по-рано тази седмица посочи вариантите като една от причините нейната ваксина да се окаже със само 47% ефективност в клинично изпитване с 40 000 души.

Анализ на Public Health England, публикуван в понеделник, установява, че две дози от ваксините Pfizer-BioNTech или AstraZeneca са ефективни срещу хоспитализация при заразяване с варианта Делта.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.