Свят

Василев: Реалистично е през 2024 г. да въведем еврото

“Всички, които са имали акции, особено в САЩ, тяхната стойност се е повишила. Човек независимо с какво се занимава, е добре да инвестира малко или много на финансовите пазари”. Това каза в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS Николай Василев, бивш министър на икономиката и настоящ собственик на инвестиционна компания.

“Фондове на Уолстрийт продават без да притежават акции – наричат се къси продажби. Като има рецесия всички губят. Правителствата изхарчиха безпрецендентни пари, за да покрият загубите. Всички хора, които получават помощи у нас, са от публичния сектор” сподели той.

Рекорден спад: БВП на еврозоната рухна с 14,4 %

По неговите думи е пострадал най-вече бизнесът от някои сектори, където много хора са си загубили работата. А авиокомпаниите, летищата, хотелите, курортите, част от ресторантите, също и част от търговията на дребно, имат трудности и може би няма да се възстановят. Коронакризата е ускорила един неизбежен процес.

Според Николай Василев е реалистична цел през 2024 г. да се въведе еврото.

“Няма критерии, които да не можем да изпълним. Не е добре да се инвестира всичко само в депозити и имоти, само в собствената си държава и валута, най-доброто решение е диверсификация”, коментира Василев.

Николай Василев: Няма причина за обедняване след влизането ни в еврозоната

“Всички мерки за бизнеса, я има 2 млрд. лв., я няма. Подкрепял съм нехарченето на правителството. Изхарчиха се поне 4-5 млрд. излишни. Разходите трябваше да са с поне 5 млрд. по-ниски за тази година”, смята икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.