Свят

Великобритания започва ваксинация срещу COVID-19 от утре

В еликобритания се подготвя да стане първата държава в света, която ще приложи ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер” и BioNTech. Препаратът вече започна да пристига в британските болници, а от утре в страната започва и прилагането му, съобщава NOVA.

Първи ще бъдат ваксинирани

хората над 80 години, медиците на първа линия, както и служителите и обитателите на старческите домове. Лондон даде спешно разрешение на препарата и така ще започне най-важното масовото ваксиниране в  историята. Страната е поръчала 40 милиона дози, които ще стигнат за 20 милиона души.

Междувременно 2/3 от британците казват, че ще се ваксинират срещу COVID-19. „Хората на Острова са много ентусиазирани.

Проучванията показват, че повече от 2/3 от тях ще се ваксинират.

Първите дози са разпределени между големите болници, където ще започне ваксинацията.

Жителите на старческите домове са обявени като абсолютен приоритет, защото се смята, че са най-уязвими”, заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA кореспондентът на в. „24 часа” в Лондон Павлина Трифонова.

Тя добавя, че една от тези ваксини може да се прехвърля между контейнери само 4 пъти. Това създавало и трудности в дистрибуцията на медикамента.

Медиците във Великобритания също ще са сред първите, които ще получат ваксината на „Пфайзер”. Третата група пък ще е тази на хората над 80-годишна възраст.

Важно било да се обясни на обществото как да премине през този процес.

„Сложната схема за пренасяне на контейнерите затруднява трансферите. Възможно е това да доведе до проблеми. Контролният орган в страната оцени не само ваксината, но и методите на доставка, за да не може никой да каже, че ваксината не е качествена”, разказва Павлина.

От 8 декември започват да инжектират ваксината на Пфайзер/Бионтех

COVID-19 и ваксините, какво предвиждат държавите

Другата епидемия, която се шири във Франция

Кунчев: Първи сме по смъртност, Ангелов обясни защо

Приеха реда, по който ще се ваксинираме

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.