Общество

Великобритания и ЕС се договориха за още усилия за търговска сделкаВеликобритания и Европейският съюз се договориха днес да направят още едно допълнително усилие и да продължат преговорите за търговската сделка след Брекзит, предаде Ройтерс.

Нашият преговорен екип работи денонощно през последните дни. И въпреки изтощението след близо година на преговори, въпреки факта, че крайните срокове постоянно не се спазваха, смятаме, че в този момент е отговорно да направим едно допълнително усилие (“да изминем една допълнителна миля”), обявиха британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в съвместно изявление, предаде БТА.Във връзка с това сме упълномощили нашите преговарящи да продължат консултациите и да видим дали споразумение, дори на този късен етап, може да бъде постигнато.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Ако това се случи, споразумението ще предотврати новогодишен хаос за трансграничните търговци и ще внесе сигурност за бизнеса, след години на вълнения около Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Великобритания официално излезе от ЕС в края на януари, но остана член на вътрешния пазар на блока и на митническия му съюз до изтичането на преходния период в края на тази година.

Дотогава остават по-малко от три седмици, но ключови аспекти на бъдещите взаимоотношения между 27-те от общността и бившата членка Великобритания остават неразрешени, изтъква АП.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.