Свят

Вижте как работят машините за вота

М ашини за гласуване на изборите на 4 април ще има във всички секционни избирателни комисии, където има над 300 избиратели. Машинната тежи не повече от един лаптоп и пристига в добре защитен куфар. От ЦИК уверяват, че транспортирането няма да ѝ се отрази на качеството на работа, информират от предаването “Здравей, България“.

Всеки, който желае, може да си носи найлонова ръкавица или такава, закупена от аптека, за да не пипа с голи ръце машините.

Във всяка секционна избирателна комисия ще има 2 вида карти. Едните са тези, с които ще стартират изборния ден. Освен това всяка секционна комисия ще получи още в събота вечерта код за отключване на машината.  При стартирането ѝ ще се отпечата протокола с партиите. Навсякъде в него трябва да пише 0.

“Това е в уверение, че машината не съдържа гласове, които са предварително дадени”, обясни Румяна Дечева, член на Обществения съвет на ЦИК. И допълни, че машината е изключително добре защитена.

Когато отиде да гласува избирателят, решил да направи това машинно,

получава карта. Вкарва я в машината и на монитора ще се появи списък с партиите. На страница се появяват до 13 партии, затова за настоящите избори списъкът ще е на 3 страници. Ако изборът ви не е в първата страница, трябва да изберете следващата и да потърсите партията, която искате.

“Както и при гласуването с хартиени бюлетини, всеки може да получи помощ”, обясни Дечева.

След това избираме партията, за която да гласуваме. Продължаваме с опцията „преглед” и се отваря прозорец, който ни пита дали сме сигурни за избора си. След това се натиска бутон „гласувай”. След това машината ни отпечатва разписка. Тя се прегъва и пуска в кутия в СИК.

“Ще има техническо лице във всяка Секционна избирателна комисия”, обясни Дечева.

Веднъж започнал да гласува на машината, избирателят не може да се откаже.

На машината ще има пломба, която ще затваря хартията за принтера. Самата машина ще пристигне с пломба, която пази флашката с информацията. Самата флашка е пломбирана с номер.

“Машините не се подменят. Ако се развали в изборния ден, не се подменя”, обясни Румяна Дечева.

На края на деня се изкарва протоколът.

В момента тече обучението на секционните избирателни комисии.

Демонстрация как се гласува с машини

Показват машините за гласуване в два мола в София

Как се охраняват машините за предстоящите избори

Денонощна телефонна линия за сигнали за нарушения в изборния процес

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.