Общество

Внезапно спиране на V блок на “Козлодуй” не прекъсна тока, системата издържа (Обзор)Пуснаха вецове и тецовe да заместят неработещия реактор в атомната централаВнезапно спиране посред зима на V блок на АЕЦ “Козлодуй” в 1,16 часа след полунощ в петък се оказа тест за електроенергийната система. Тя се справи без аварийна помощ от съседите. В първите минути е имало недостиг на електроенергия, но веднага са включени вецовете, а след това и блокове на топлоелектрически централи, казва шефът на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев (виж интервюто по-долу).

От години притесненията в енергетиката са да не отпадане голяма мощност през зимата, как ще се справи системата и дали държавата няма да остане без ток. В този случай това не стана, тъй като язовирите са пълни и това позволява бърза реакция с натоварване на вецовете.

Справка в сайта на ЕСО показва, че в часа на спирането на ядрения блок товарът на системата е бил 4558 мегавата, в 10 часа сутринта е 6003, а пикът към 19 ч се очакваше да е 6400.

От данни за работещите в 15,26 часа в петък централи става ясно, че АЕЦ “Козлодуй” дава 20,86% от тока в страната, тецовете осигуряват 48,81%, а вецовете – към 11 на сто. Тоест големите и малките водни централи бяха с товар от малко над 500 мегавата. Към 17,49 ч те вече осигуряваха 1007 мегавата, равни на това, което даваше и АЕЦ “Козлодуй” в този час, а малко след 18 ч товарът им вече беше над 1300 мегавата и даваха над 20% от тока на държавата. За сравнение – натоварването на “Козлодуй” беше 1008 мегавата.

До 18,30 ч часа V блок не беше включен в електроенергийната система.

Реакторът е изключен 1,16 ч през нощта. Причината е, че се е задействала автоматичната защита, която е спряла четири главни циркулационни помпи, а след това и целия блок.

Защитата се е задействала при дейности, свързани с обезопасяване на оборудване, предвидено за техническо обслужване. Точното обяснение е: “При електрическа секция за ремонтно захранване на първи канал от системите за безопасност е допуснато отпадане на електрическото захранването на датчиците от канала”.

Спирането на тока на датчиците е довело до задействане на технологични защити, в резултат на което са изключили четирите главни циркулационни помпи и се е задействала аварийната защита на реактора.

Това е техническото обяснение на инцидента, който е на страницата на Агенцията за ядрено регулиране.

Зам.-директорът на ядрения регулатор Борислав Станимиров поясни, че причините не са технологични, тоест не се е случило нищо в активната зона на реактора. При дейности в електрическа уредба, в нещо като електрически шкаф, е прекъснат токът към датчици, което пък е задействало автоматичната защита, защото тя няма как да разчете дали реално се случва нещо, или от липса на захранване на датчиците.

Станимиров казва, че поне е тествана автоматичната защита и се е видяло, че работи безотказно.

Агенцията тепърва ще разследва дали по невнимание, или по други причини се е получило това прекъсване на захранването към датчиците.

По скалата за оценка на събития в ядрени централи ИНЕС нивото е нула, това, което се е случило, не е свъзрано с безопасността.

Пред деня министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че в АЕЦ “Козлодуй” не се е случила авария, а изключването на V блок е станало според разписаните правила. Няма опасност за хората, няма теч на радиация, заяви тя. 

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор:

За 15 минути компенсирахме отпадналите 1000 мегавата 

– Г-н Цачев, как се държа електроенергийната система, след като от нея излязоха над 1000 мегавата мощност?

– В първите няколко минути имаше недостиг на електроенергия и моментална реакция на Електроенергийния системен оператор за нейното компенсиране.

– Аварийна помощ от съседите търсихте ли?

– Аварийна помощ не сме вземали.

– Какво направихте в тези минути на недостиг?

– Още в първите минути, когато видяхме, че е отпаднал блокът, по най-бързия начин са активирани всички свободни ресурси във ВЕЦ и ТЕЦ и в рамките на 15 минути тези 1000 мегавата бяха компенсирани.

– Първо вецовете пуснахте, така ли?

– ВЕЦ и тецове, то това е. Тецовете, когато работят, техният диапазон се покрива в рамките на 15 минути, такъв е стандартният продукт за предоставяне на допълнителни услуги.

– Чух, че сте включили два блока на ТЕЦ “Марица-изток 2”.

– Да, на по-късен етап включихме два блока на тази централа, бяха ни нужни за през деня, за да можем да покрием вечерния пик. Товарът на вецовете в момента (15,48 ч – б.а.) е около 360 мегавата. Това изключване на V блок всъщност показа колко добре работи нашият електроенергиен пазар. В момента по-голямата част от количествата ток, който АЕЦ “Козлодуй” трябва да достави на клиентите си, тя го прави през пазара в рамките на деня и заради пазарното обединение с Румъния в този сегмент, успяха да компенсират огромна част от небаланса по графиците си.

– Откъде си взе ток “Козлодуй”, за да осигури доставките на клиентите?

– “Козлодуй” успява чрез пазарното обединение в рамките на деня да компенсира една огромна част от небаланса, някъде към 70-80%.

– А ако имаше нужда от аварийна помощ, както през 2017 г., щяхте ли да я получите?

– През 2017 г. всички наши съседи, с изключение на Турция, ни я отказаха. Сега не ни се е налагало на ползваме, но отношенията със съседите ни са достатъчно добри и ако имахме нужда, нямаше да е проблем да ползваме аварийна помощ.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.