Новини

Враг номер едно на вечерния час в Париж – топлото време

Враг номер едно на вечерния час в Париж – топлото време

Коронавирус: За първи път от налагането на вечерния час във Франция, 4000 полицаи и жандармеристи, бяха мобилизирани за проверки този уикенд в Ил дьо Франс. Причината – изключително високите за февруари месец пролетни температури. Парижката полиция иска да предотврати евентуален спад във вниманието на жителите на столицата.

След 18:00 часа този петък 700 допълнителни полицаи, CRS (полицейско звено за борба с масовите безредици) и жандарми бяха мобилизирани в Париж, вътрешната част на града и предградията, за да проверят правилното прилагане и изпълнение на вечерния час. Те бяха съсредоточени на магистрали, на пътни винетки пунктове, в гари и магазини, за да проверят документите за пътуване на хора, които срещат.

Силите на реда трябваше да “гарантират, че жителите на Ил дьо Франс продължават да прилагат бариерните жестове, по-специално физическата дистанция”. Те са тези, които трябваше да проверят дали в зоните за отдих и парковете и градините хубавото време не насърчава групови спортни дейности. Трябваше да следят също хората, излезли за пикник в парка да не надвишават допустимия максимум от шест човека. “Видяхме, че вечерният час в 18 часа помага да се стабилизира здравната ситуация. На този етап е важно да се продължи”, каза този петък сутринта говорителя на правителството по France 2 Габриел Атал.

На снимката:
Тълпи от хора заливат кейовете край Сена в Париж. Причината – изключително високите за февруари месец пролетни температури.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.