Новини

Всеки трети медик в България е изявил желание да се ваксинира срещу коронавирус

Всеки трети медик в България е изявил желание да се ваксинира срещу коронавирус

© Associated Press

Една трета от всички лекари, медицински сестри, фармацевти и лекари по дентална медицина са изразили съгласие да се ваксинират срещу коронавирус. Това каза пред журналисти директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров, цитиран от БТА. Думите му дойдоха след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Паздеров уточни, че близо 37 хил. са записалите се медицински лица в подготвените списъци на желаещите. В София-град са се записали общо 7766 души, което е 33.18 на сто.

По-рано здравният министър обясни, че процентът на лекарите на първа линия, които искат да се ваксинират, е различен в различните области, като варира от 20% и стига до 48%. Паздеров прогнозира, че ще се увеличи броят на желаещите да се ваксинират, след като излезе кратката характеристика на ваксината.

Ваксинирането ще се извършва в лечебните заведения, но предстои да се начертае пътна карта за всяка област. Мобилни екипи ще ваксинират фармацевти, лекари по дентална медицина, както и общопрактикуващи лекари извън диагностичните центрове, посочи Паздеров. По думите му, мобилните екипи ще бъдат 47, като към момента има сформирани седем.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.