Свят

Вучич и Радев се разбраха за българското малцинство в Сърбия

„С президента Вучич от години имаме добро взаимодействие, приятелство, откритост, откровеност при обсъждането на всички въпроси и ясна визия как да задълбочаваме нашето сътрудничество, и как заедно да чертаем нашия общ европейски път”.

Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд, където българският държавен глава е на посещение днес, съобщава БТА.

„Продължаваме да задълбочаваме сътрудничеството във важни области, и особено в свързаността”, продължи Радев. „Днешната среща беше важна и тя показа, че когато за двамата президенти политиката по подкрепа на нашето национално малцинство не е инцидент, а е устойчива политика, тогава има и резултати. Преди три години на срещата с националното ни малцинство президентът Вучич се ангажира лично с решаването на някои неотложни проблеми. Рязко се увеличи финансирането на медиите на български език, постигнаха се други важни резултати, за да може да стане факт истината, че развитието на нашите отношения трябва да работи в тази посока, че да допринася за всестранното социално-икономическо и духовно, културно, образователно развитие на нашето малцинство”, посочи Радев.

Как България замалко не стана югославска република

По думите му днес е направена важна стъпка напред, постигнати са много договорености в различни области – от инфраструктура и инвестиции до образование, имена, оказване на помощ – и българската страна се ангажира в по-бърз превод на учебниците, които остава да бъдат доставени за децата тук.

„Показваме с тези срещи, с тази откритост, че можем да решаваме проблемите. И не само да ги решаваме, а да даваме перспектива, така че нашите сънародници тук да се гордеят, да се чувстват свободни, че са българи, да пазят своето национално самосъзнание, идентичност, корени, език и духовност, но и никога да не забравят, че условието за това е да бъдат лоялни граждани на страната, в която живеят, да бъдат лоялни към нейните закони”, каза Радев.

Обучават учителите по български в Западните покрайнини

Днес е било решено скоро да пристигне делегация от българското Министерство на икономиката, която да се срещне с Общинския съвет и местния бизнес, за да се уговорят условия за бъдещо развитие и български инвестиции в региона. Радев е настоял да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен.

От своя страна президентът Вучич каза, че проблемът за окончанията на имената на -ова и -ева за българските жени е бил решен още през декември 2018 година. Достатъчно е само за 10-15 минути да се отиде до общината и да се промени името в съответния регистър.

Цифровизацията покрива и Западните покрайнини

„Всичко е позволено, още с подзаконов акт сме регламентирали това, заяви Вучич. Това не е най-бедният край, има много бедни райони в Сърбия, но ние знаем и други в ЕС, които не са по-богати от нас”, добави сръбският президент, като каза, че ще се инвестира в региона.

„Опитваме се и даваме всичко от себе си, добре би ни дошла и българската помощ, ако я има. Готови сме по всякакъв начин да помогнем и на Димитровград, и на Босилеград, да оставим хората да си избират имената, да решават как да организират живота си”, посочи Вучич.

Сърбия е против почит към Васил Левски

„Ако някой се опитва да създава някакво напрежение към Сърбия, вие ще получите само приятелски отговор, защото ние ви смятаме за братя,” заяви президентът Александър Вучич, който благодари за добрите отношения на президента Радев, които, по думите му, ще продължат да се развиват.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.