Лайфстайл

Възможни са локални затваряния в Гърция заради „Делта“ варианта

Двама здравни експерти предупредиха в петък, че през лятото вероятно ще се наложат локални локдауни в райони с нисък обхват на ваксинацията, в които има огнища на инфекция.

Двама здравни експерти предупредиха в петък, че през лятото вероятно ще се наложат локални локдауни в райони с нисък обхват на ваксинацията, в които има огнища на инфекция, пише в. „Катимерини“.

„Международната общност е нащрек и има притеснения, защото вариантът „Делта“ е с 50-60% по-заразен от предишния британски вариант. Моделите показват, че до средата на август това ще бъде доминиращият щам в Европа и тук „, каза президентът на Националната организация за обществено здраве Панайотис Аркуманеас пред телевизия „Скай“.

Пулмологът от Университета на Крит Николаос Цанакис също коментира, че в случай на огнища ще се наложат нови затваряни.Помолен от телевизия „Скай“ да коментира 15-те потвърдени случая на варианта „Делта“ в Крит, Цанакис каза, че всички те се отнасят до пациенти, които не са били ваксинирани.

Над половината от населението на Гърция вече е имунизирано с първа доза срещу COVID-19, по данни на европейската здравна агенция. 37.4% са напълно ваксинирани

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.