Общество

В АЕЦ "Козлодуй" Херо Мустафа е обсъждала нови мощности с оборудването от БеленеВ АЕЦ “Козлодуй” американският посланик Херо Мустафа и ръководството на централата са обсъждали хибридно решение за новите мощности в централата. Това става ясно от съобщение в профила на посолството на САЩ във фейсбук.

От него става ясно, че двете страни са обсъждали това хибридно решение максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта “Белене”, допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.“Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на “Козлодуй”, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия. Успешният хибриден проект в “Козлодуй” би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България”.

Както в. “24 часа” вече съобщи посланик Херо Мустафа бе в атомната централа като продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври. Там тя е проучвала възножността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България. Посланикът и ръководството на АЕЦ “Козлодуй” са обсъдили как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения, става ясно още от съобщението на посолството. 

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.