Новини

В Кремъл обвиниха Навални, че се сравнява с Исус, дипломати от ЕС са санкциоирани

Руският опозиционер Алексей Навални няколко седмици след отравянето

© Reuters

Руският опозиционер Алексей Навални няколко седмици след отравянето

Руското президентство реагира гневно и с думите, че си има “достатъчно работа”, а Алексей Навални страда от мания за величие и преследване след разпространяване на запис, за който се твърди, че изобличава агента на службите, отровил опозиционера през август.

Вчера бе разпространен запис от телефонен разговор, в който Навални твърди, че е поставил клопка на агент от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и, представяйки се за част от властта, го е накарал да признае за отравянето. Разговорът с Константин Кудрявцев се публикува седмица след (макар да е воден преди) разследване на Bellingcat, The Insider и големи западни медии, съдържащо списък с осем имена на агенти на ФСБ, замесени в отравянето.

Състоянието на Навални рязко се влоши през август, по време на полет между сибирския Томск и Москва. Наложи се аварийно кацане в Омск и Навални, поставен в изкуствен кома, бе прехвърлен в клиниката “Шарите” в Берлин след настояването на приближените и семейството му. Лабораторията на Бундесвера обяви, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата “Ночивок” – субстанция от същия клас бе използвана срещу бившия рузнавач Сергей Скрипал в британския град Солсбъри.

На шефа на ФСБ Александър Бортников и служители на апарата на президента Владимир Путин бяха наложени санкции от ЕС, тъй като Западът обвинява Русия, че не сътрудничи в усилията за изясняване на случая.

Москва не вижда нужда от разследване и твърди, че няма достъп до материали в подкрепа на европейските заключения за отравяне. Путин коментира твърденията за намеса на ФСБ миналата седмица със заключението, че няма нужда той да бъде тровен, но “ако искаха, щяха да доведат работата докрай”.

Какво точно казаха в Кремъл

На брифинг с журналисти, какъвто миналата седмица нямаше, формално заради годишната пресконференция на Путин (а според критици – заради разследването), прессекретарят му Дмитрий Песков реагира гневно на въпроса дали в Кремъл са запознати с видеоклипа на Навални, или са предпочели да не се интересуват.

Песков обясни, че няма време за такива материали. “Разберете, като цяло работата ни е достатъчно, от липсата ѝ не се оплакваме. Но мога да ви кажа, като злоупотребя малко и си позволя да изкажа личното си мнение, което обикновено не правя”, каза Песков и започна да дава оценка на менталното състояние на Навални. Той отново не го нарече поименно – в Кремъл се използват термини като “берлинския пациент” и “пациента в берлинската клиника” от опита за отравяне насам. Днес точната дума бе “болният”:


Дмитрий Песков,

прессекретар на президента Владимир Путин

След този коментар, попитан как Путин оценява работата на ФСБ (след като завоалирано потвърди, че написаното от “Белинкгат” за следенето на Навални от руски агенти отговаря на действителността), Песков нарече въпроса “неуместен”. Говорителят отказа да дава друг коментар, като допълни, че “нито Кремъл, никой не може да говори еднозначно за отравяне”.

Песков, а и Путин миналата седмица, повториха позицията на Москва, че не е получила информация от Берлин – от “Шарите” и от екипите, анализирали проби, за да потвърдят отравянето, в Берлин, в Швеция и Франция.

Арести

Снощи руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че записът е фалшив и в акцията се виждат “известни похвати” на чуждите служби. Междувременно полицията в Москва задържа, а след това освободи сътрудника на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални Любов Собол, след като опитала да посети дома на Кудрявцев – предполагаемия служител на ФСБ, признаващ си деянието според публикувания вчера запис. Собол прекарала няколко часа в колата си пред дома на Кудрявцев, а според силите на реда срещу нея е постъпил сигнал от жители в района.

Не е известно да са ѝ предявени обвинения, след като е отказала да дава показания. Според “Медуза” са задържани няколко привърженици на Навални, например служителя на предизборния щаб на Собол Консатнит Распопов (миналата година тя бе кандидат на изборите за московската градска дума) и още двама души.

Санкции

Русия заяви днес, че санкционира европейски представители като наказание за мерките, приети от ЕС през октомври след предполагаемото отравяне на основния опозиционер във федерацията Алексей Навални, предаде “Франс прес”, цитирана от БТА.

Дипломатическото ведомство на Русия съобщи, че е “разширило списъка с представители на страни от ЕС, на които се забранява да влизат на територията на Руската федерация”. Не се посочват имена, но става дума за дипломати от трите страни, чиито лаборатории откриха “Новичок” в организма на Навални, пояснява АФП.

Контрасанкциите бяха обявени на представители на френското, германското и шведското посолство, извикани за целта в министерството. На излизане – след близо половин час, те не направиха изявления пред медиите, отбелязва ТАСС.

Външното министерство обясни, че смята за “неприемливи” европейските санкции срещу шестима представители на Русия, включително срещу Бортников, “под претекст на мнимата им замесеност в инцидента с руския гражданин Алексей Навални”.

Освен трите държави Русия обвинява и Организацията за забрана на химическите оръжия, че не предоставят документацията, доказваща, че става дума за “Новичок”. Москва уверява, че в организма на Навални не е имало никаква отрова, когато е бил настанен в болница в Сибир, преди да отпътува за Германия. Властите не изключват дори да е бил отровен в Берлин.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.