Новини

В очакване на Токио 2020: как игрите поставиха в застой 110 хил. доброволци

В очакване на Токио 2020: как игрите поставиха в застой 110 хил. доброволци

© Associated Press

Над 110 хиляди доброволци бяха планирали мечтаното си лято за 2020 г. Но с отлагането на олимпийските игри с година и несигурността около провеждането на форума заради пандемията, мнозина изчакват в неизвестност, като животът им е в застой.

Хироми Ямамура е сред тези, които се надяваха да създадат приятелства с хора от цял свят и да почерпят ценен житейски опит. Вместо това, доброволците, които са гръбнакът на олимпиадата, трябваше да пренаредят живота си, да отложат ваканции или завръщане по родните страни и да потърсят работа на непълен работен ден в Япония, за да може впоследствие да са свободни за участие в организацията на игрите.

Доброволците осъзнават, че тяхната несигурност е малка на фона на огромния глобален отпечатък, който оставя пандемията, но те изпадат в размисли. Дори когато организаторите се кълнат, че игрите ще се проведат, някои доброволци са нервни и обмислят промени в плановете си.

“В момента се колебая дали да участвам. Пътуването до Токио е скъпо и заради пандемията финансовото ми положение е нестабилно. Но най-голямата причина за колебанието е, че наистина е трудно да запазиш мотивация в тази неясна ситуация”, каза 40-годишният Ямамура, който живее далеч от Токио в югозападната част на Япония.

Приблизително 80 хиляди души бяха наети от организаторите, а други 30 000 – от властите в Токио, като целта на тези хора е да се погрижат за всичко – от превода и насочването на хората до придвижването на посетителите и управлението на дейностите в спортните съоръжения. Доброволците са богата част от олимпийската традиция, като те варират от студенти до пенсионери и идват от цял свят.

Около 1000 доброволци на организаторите напуснаха, докато от страна на Токио отпътуваха по-малко от 200, но официални лица казват, че това няма да има никакво влияние върху домакинството на игрите. От друга страна, стотици напуснаха поради сексисткия скандал с предишния президент на организационния комитет Тоширо Мори, но след като той се оттегли, някои поискаха да се върнат.

Смесени сигнали

Организаторите настояват, че всичко върви по план, но сигналите са смесени, казват доброволци, интервюирани от “Ройтерс”. На чуждестранните доброволци им са изпратели имейли с подробни графици, но след това им е казано да проверят дали изобщо могат да влязат в Япония на фона на строги правила за пътуване.

Организаторите казват, че доброволците знаят, когато кандидатстват за участие, че трябва сами да се справят с логистиката, но бегла насока към това има на уебсайта на Токио 2020. Те все още не могат да потвърдят колко доброволци ще дойдат от чужбина.

Комуникацията по имейл от организаторите също рязко намалява в сравнение с това време миналата година, казват доброволци. Организаторите посочват, че след отлагането редовно предоставят актуална информация и че комуникацията по имейл ще се увеличи с приближаването на игрите.

Форумът беше отложен в края на миналия март, точно преди да започне щафетата с олимпийския огън – прецедент, който означава, че мнозина виждат това събитие като ключов момент, като новият старт е планиран за 25 март.

В очакване на Токио 2020: как игрите поставиха в застой 110 хил. доброволци

© Reuters

“Бях планирал целия си живот … и след олимпийските игри щях най-накрая да се прибера вкъщи и да започна нов живот. Все още съм тук и има неизвестност, не знам точно какво да правя. Сложих всичките си яйца в кошницата и всичко се просмука между пръстите ми”, казва 36-годишен канадски учител по английски в югозападна Япония, пожелал да остане анонимен.

Ако все пак се проведат, игрите вероятно ще бъдат бледа сянка в сравнение със забавлението, което много доброволци очакваха. Едно от нещата, при които ще има промяна, е близкият контакт между хората.

“Казаха ни, че начинът, по който изразяваме гостоприемството, трябва да се промени, така че да не сме в пряк контакт (със зрителите)”, каза Савако Анада – 47-годишен физиотерапевт в Кавагое, град близо до Токио, където ще се проведат състезанията в голфа.

“Вдигате голяма карта, която може да се види отдалеч, и с жест изразявате физическото посрещане. Казват ни: “Бъдете приятелски настроени, но отдалеч”, допълва Анада.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.