Свят

В Сърбия мислят за извънредно положение заради ковид-19

А ко нещо не се промени, ще трябва да обмислим въвеждането на по-строги и по-ефективни епидемиологични мерки, предупреди членът на сръбския правителствен кризисен щаб, епидемиологът Бранислав Тиодорович.

Тиодорович заяви пред Радио и телевизия Сърбия (РТС), че съществуващите ограничения биха били достатъчни, ако всички предишни мерки се спазват и контролират, оценявайки, че ситуацията не е спокойна и че епидемиологичните тенденции не показват очаквания напредък.

Конспиративните теории за ковид-19 процъфтяват в Западните Балкани

“Това не се случи, може да има стагнация, но не и оптимистична оценка. Ще трябва да предприемем мерки, които могат да бъдат по-ефективни за постигане на целта и по-добро влизане в празничния сезон”, каза епидемиологът, коментирайки, че трябва да се забрави за събирания, особено за коледните и новогодишните празници.

Той смята, че в настоящата ситуация кризисният щаб трябва да обмисли въвеждането на извънредно положение и комендантски час.

“Всичко зависи от това дали проявяваме отговорност”, предупреди той.

Covid-19: Румъния удължава състоянието на тревога, Сърбия обсъжда нови мерки

Тиодорович подчерта, че за сръбските граждани, които възнамеряват да пътуват до страната от чужбина в очакване на предстоящите празници, “със сигурност трябва да бъдат въведени мерки”, като тези в съответните държави.

“Това означава отрицателен PCR тест, не по-стар от 48 часа и тези, които не го направят, ще трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 10 дни”, обясни Тиодорович.

Подчертавайки, че е “най-безопасно да се прилагат” мерките, които вече са в сила в Европа, той също така обяви зелени списъци за идване от страни с по-благоприятни епидемиологични условия, като Финландия и Естония.

През изминалото денонощие в Сърбия  48 пациенти са починали от коронавируса, а от 16 886 тествани проби са потвърдени още 5 679 новозаразени. Хоспитализирани са  8 744 болни с ковид-19, от които 318 са на изкуствена вентилация.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.