Общество

Гадно е с вируса, но май ще си живеем с негоОще малко и ще стане година в плен на коронавируса. На човечеството яко взе да му писва, но колкото и да се залъгва, че краят му се вижда, ще трябва да се научи да живее с гадната и опасна инфекция, която превзема все по-големи територии.

Краят не се вижда, макар че ваксините донесоха светлина в тунела. А докато се имунизират достатъчно много хора, ще трябва да се спазват купища ограничителни мерки. И няма как да ги пренебрегваме. А ако ги омаловажим, ще си носим последствията и ще си научаваме уроците в движение, и то по трудния начин.Явно обаче светът е раздвоен – хем се надява час по-скоро да се върнем към старото нормално, хем все повече държави се затварят. Белгия например предложи да се спрат всякакви пътувания за развлечения в рамките на ЕС. В Англия ще правят хотели за карантина на пристигащите в страната. Франция и Германия ще задължават хората да носят маски с висока степен на защита.

В България, от една страна, се радваме на доста либерални мерки, а от друга – искаме и още разхлабване. Дори учениците се надяват да са на далавера от създалата се суматоха покрай коронавируса – искат да се отменят матурите за четвърти и десети клас. Отсега, та да не залягат много над уроците.

Там е работата обаче, че няма как да излъжем коронавируса с маневри. Затова по-добре да се пазим и да слушаме експертите.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.