Свят

Гейтс: Ситуацията с COVID-19 ще се нормализира до пролетта

С ъоснователят на Microsoft и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс заяви, че с появата на “обещаващи ваксини” и терапия за COVID-19 очаква през пролетта нормализиране на ситуацията в САЩ.

“Следващите четири или пет месеца ще бъдат доста трудни, освен ако не удвоим усилията си и не станем сериозни”, каза Гейтс пред телевизия NBC.

Той подчерта, че само отговорното поведение може да допринесе за потискането на пандемията и добави, че следователно е необходимо допълнително да се намали броят на физическите контакти и да се носи защитна маска навсякъде, където има риск от инфекция.

Гейтс: Ваксините за Covid-19 ще са готови до февруари

Гейтс вярва, че епидемиологичната ситуация ще се подобри с помощта на усъвършенствани медицински лечения и, както той каза, “невероятните” ваксини. 

Той се надява, че хората, които са в дилема дали да получат коронавирусна ваксина, ще бъдат по-насърчени от данните за положителния опит и че това наистина помага.

Бил Гейтс с две условия за нормален живот без ковид-19

Миналата седмица Бил Гейтс обяви, че очаква до февруари 2021 г. “почти всички” ваксини за COVID-19 да са показали висока ефективност и да са доказано безопасни. Това обаче не означава, че всичко е приключило, предупреди Гейтс в интервю за CNN.

Според него смътността в САЩ ще остане висока през по-голямата част от зимата. А освен разработката на самите ваксини, предстоят и предизвикателствата за тяхното тестване и дистрибуция.

Гейтс: Промените в климата са по-опасни от коронавируса

“Мисля, че по леко неперфектен начин, логистиката ще бъде оправена. С течение на времето ще достигнем до тези над 70%, които са нужни, за да спрем разпространението на заразата”, каза Гейтс.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.