Новини

ГЕРБ заговори за конституционна криза

Тома Биков

© Цветелина Белутова, Капитал

Тома Биков

ГЕРБ заговори за конституционна криза, която ще последва невъзможността на политическите сили в новоизбрания парламент да съставят правителство. На втора за деня пресконференция на партията депутатът Тома Биков предрече провал на изборния процес, ако бъдат приложени новите изборни правила, одобрени по инициатива на “Има такъв народ” миналата седмица.

Биков повтори до голяма степен аргументите на партийния лидер и премиер в оставка Бойко Борисов, който на пресконференция тази сутрин разкритикува правилата за машинно гласуване, новото правомощие на президента Радев да назначава членовете на ЦИК и видеонаблюдението. Борисов изрази убеденост, че промените ще доведат до фалшификации в полза на политическите противници на ГЕРБ. .

Следобед Биков нарече измененията “законодателен тероризъм”, цитирайки изказване на депутата от БСП Крум Зарков по адрес на законотворчеството на самата ГЕРБ. Той изрази възмущението си, че президентът е издал указ за публикуването на измененията на следващия ден след приемането им и те са публикувани светкавично в извънреден брой на “Държавен вестник”. “Този претенциозен човек е чел цяла нощ този Изборен кодекс и е преценил, че е перфектен и веднага трябва да се публикува, още на Разпети петък и да не изчака да излезе датата”, иронизира Биков държавния глава, налагал близо 30 пъти вето на. законотворчеството на ГЕРБ и коалиционните й партньори. И Биков, както Борисов и Десислава Атанасова преди това, показа, че не познава обичайната практика на редколегията на “Държавен вестник” да публикува в електронния си сайт ден по-рано съдържанието на печатното си издание.

По думите на депутата от ГЕРБ “виждаме нарисувана фалшификация, така че да спечелят определени политически сили от кръга на Румен Радев, а това се прави, за да спечели втори мандат като президент”.

Цената може да е провал на изборния процес и изобщо на демократичния процес и страната от политическа криза да премине към конституционна, заяви той.

За ГЕРБ свикването от президента на политически консултации е изненадващо, особено без да е ясно на какви критерии трябва да отговарят кандидатите за ЦИК. Биков допусна, че след като останалите партии мълчат, вероятно са били информирани предварително.

Лидерът на младежката организация на ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев участва в брифинга, за да повтори вчерашната теза на Борисов за мълчанието на останалите партии по санкциите, наложени от Москва на европейски лидери. “Къде са те да коментират темата с резолюцията на ЕП и по теми за европейските права и евроатлантизма, нашата неделимост от ЕС и НАТО?”, попита риторично той колегите си от целия политически спектър. Повтори тезата на ГЕРБ, че със закриването на специализираната прокуратура и съд и КПКОНПИ, както предлага “Демократична България”, милиарди левове щели да бъдат върнати на олигарси.

Целия брифинг гледайте тук.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.