Новини

ГЕРБ отхвърли президентско вето, което вече прие, тъй като промени скандален несъществуващ закон

ГЕРБ отхвърли президентско вето, което вече прие, тъй като промени скандален несъществуващ закон

© Георги Кожухаров

Мнозинството на ГЕРБ, “Обединените патриоти” и “Воля” отхвърлиха днес ветото на президента Румен Радев върху скандалната двойна неустойка при бързите кредити, въпреки че е против нея.

Миналата седмица по предложение на ГЕРБ депутатите направиха спешна законова поправка, за да отменят приетата дни по-рано възможност за двойна неустойка при бързи кредити, макар че заради ветото на държавния глава тя не бе обнародвана в Държавен вестник и на практика не съществуваше, т.е. те промениха несъществуващ закон. Днес обаче със 121 гласа “за” мнозинството отново одобри скандалната двойна неустойка, за да отхвърли президентското вето.

Така в Държавен вестник трябва бъдат обнародвани два закона. Първият е Законът за ДДС, с преходни и заключителни разпоредби на който по предложение на независимия депутат Спас Панчев се променя Законът за потребителския кредит и се дава възможност неустойката при бърз кредит да е два пъти повече от главницата, т.е. например 1000 лв. при 500 лв. кредит. Вторият е Законът за бюджета за 2021 г., с преходни и заключителни разпоредби на който по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ текстът за неустойката в Закона за потребителския кредит се отменя.

Законодателните действия на управляващите днес бяха обяснени с информацията, че парламентът е получил указа за ветото на Румен Радев, след като е променен необнародваният закон и възможността за двойната неустойка вече е премахната. Според юристи обаче по-чист вариант е депутатите да се съобразят с ветото и тогава да премахнат поправка за бързите кредити.

Срещу прокараната от Спас Панчев промяна имаше силна обществена реакция. При отговор на въпроси на депутати от БСП днес той обясни, че е искал да защити и потребителите, и фирмите за бързи кредити, като сложи таван на неустойката, който е нито много нисък, нито много висок.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.